Blog 4: onze belangrijkste doelen, de adviseur komt langs

Blog 4: onze belangrijkste doelen, de adviseur komt langs

Wij zijn Sylvia en Peter en we gaan ons huis nul-op-de-meter maken, maar wel op een manier die bij ons past. We willen geen dingen vervangen die het nog goed doen. Onze belangrijkste doelen: de gevel aanpakken, de ventilatie en de isolatie. Adviseur Ron komt bij ons langs.
Op 6 januari 2020 komt Ron bij ons thuis. Samen gaan we kijken wat en hoe we het gaan aanpakken. De gevel wordt eerst besproken. We zien in de wijk dat er veel mensen kunststof kozijnen hebben laten plaatsen. Sommigen vinden we mooier uitgevoerd dan anderen. Peter wil graag stenen onder het raam in plaats van platen en hij gaat met Ron naar buiten om naar het huis van de buren te kijken. We spreken af dat er een bouwkundige mee gaat kijken met de gevel. Daarna de isolatie.
Peter geeft aan dat eerst het vochtprobleem in de kruipruimte opgelost moet worden voordat er geïsoleerd kan worden. Wij denken dat het vocht uit de kruipruimte zelf komt. Ron komt met het idee dat het luik niet goed sluit en dat de warme lucht uit de kamer condenseert in de kruipruimte. Daar hadden we nog niet aan gedacht! Peter heeft die week erop gelijk het luik dicht gemaakt en na een paar dagen is het vocht weg!
Verder hebben we afgesproken dat we zelf de financiën gaan regelen met een financieel adviseur. Zodra het budget bekend is, kunnen we beter bekijken wat en hoe we gaan verbouwen. Er zijn heel veel ideeën: algemene ventilatie naast de cv-ketel, keuken bij de kamer aantrekken, vloerverwarming laten aanleggen, een warmtepomp, et cetera.
We kijken ook nog naar de subsidiemogelijkheden. Waarvoor krijg je subsidie? Dit staat beschreven op de website van het RVO.
Na alles bekeken te hebben komen we er op uit dat het interessant is om de optie: zeer energiezuinig pakket te overwegen. Dit gaan we nog verder bekijken. Ron komt een dag metingen doen, hiervoor gaat hij een afspraak plannen met Peter.

In de volgende blog: Hoeveel groepen hebben we eigenlijk en wat gebruiken de apparaten?