Blog 6: meten is weten

Wij zijn Sylvia en Peter en zijn met ons huis aan de slag. We maken het zeer energiezuinig. Afgelopen weken is ons energieverbruik in kaart gebracht. Nu komen er sensoren in ons huis. Want: meten is weten.

Op dinsdag 4 februari 2020 komen Sebastiaan Schimmel en Femme Taken van Loqio langs om de sensoren op te hangen en de gateway te installeren. In alle kamer komt een sensor te hangen die de luchtvochtigheid en temperatuur meet. Ook worden er meters op de wasdroger en wasmachine geplaatst om bij te houden hoeveel energie deze daadwerkelijk verbruiken. Dit is er interessant. Hiermee kunnen we er bijvoorbeeld achter komen waar het vocht vandaan komt en in welke ruimte dit zit. We hopen dat de data snel inzichtelijk wordt zodat we testen kunnen gaan doen. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als we de ventilatie anders schakelen? Of hoe vochtig wordt het van het douchen?

 

Op dinsdag 19 februari is het project officieel gestart en inmiddels zijn er al heel veel mensen bij ons thuis geweest:

Saxion: Richard van Leeuwen (lector Duurzame Energievoorziening) en Suzanne Funke (projectcoördinator)
Gemeente Apeldoorn: Wethouder Maarten van Vierssen, Patrick Hulshof
Coendoen: Ron Stet
Loqio: Sebastiaan Schimmel en Femme Taken
Energiecoöperatie deA: Dieuwke de Boer
De Stentor: Simon Haverschmidt
Een video journalist van Saxion en 2 fotografen
En natuurlijk ons hele gezin!

Van te voren wisten we niet wat we konden verwachten. Maar dat de animo zo groot zou zijn hadden we zeker niet gedacht! Het was leuk om alle betrokkenen bij het project te ontmoeten. We werden geïnterviewd en er werden foto’s gemaakt. Richard van Leeuwen en wethouder Maarten Vierssen hebben een toespraak gehouden. Het interview en de beelden zijn hier te bekijken. 

Voor nu is het wachten op de data en het energie plan dat wordt gemaakt op basis van deze data. Daarna gaan de gesprekken met aannemers beginnen. Wij vinden dit erg leuk en hebben er zin in!

In het volgende blog zullen we meer vertellen over de verschillende testen die er gedaan zijn en wat we hiervan hebben geleerd.