Blog 8: Een nieuwe gevel ontwerpen

Wij zijn Sylvia en Peter en zijn met ons huis aan de slag. We maken het zeer energiezuinig.

Onze kozijnen moeten vervangen worden. Ze zijn erg oud en het onderhoud en reparaties kosten veel geld. We hebben al hele delen moeten vervangen.
We willen in de toekomst zo min mogelijk kunststof en zoveel mogelijk natuurlijke materialen (steen).We willen kozijnen die minimaal onderhouden moeten worden;
en niet meer schilderen!

Eerst maar eens kijken wat we mooi vinden. Peter maakt een eerste opzet voor een ontwerp.

We hebben diverse wensen. Aan de voorkant lopen de ramen over de hele breedte door. De slaapkamer aan de voorkant is van Sven. In de zomer staat daar in de avond de zon op. Op warme dagen loopt de temperatuur op tot 40 graden! Dat is niet gezond. Sven slaapt daarom op onze slaapkamer totdat wij naar bed gaan. Niet ideaal dus. Voor nu hebben we verduisterende rolgordijnen en 1 raam bedekt met verduisterende, zonwerende folie. Dat helpt iets, maar zeker niet voldoende. Dus daar willen we iets aan doen.

Verder willen we de beide ramen aan de zijkant dicht maken. Dat scheelt licht en het wordt dan minder warm. Ook kunnen we dan een kast plaatsen. Dat kan nu natuurlijk ook, maar dat staat zo raar voor het raam.  We willen ook rolluiken, dus daar moeten we in het ontwerp ook rekening mee houden.  

Aan de achterkant lopen de ramen ook door tot aan de muur. Deze willen we ook deels dicht maken. Dan kunnen we een kast bouwen waar bijvoorbeeld de droger en de wasmachine kunnen staan. We kunnen natuurlijk niet eindeloos ramen dicht maken. Daarom gaat er ook berekend worden hoeveel zonlicht we nodig hebben en wat de ideale maat en indeling voor de ramen gaat worden. 

Peter is nu het ontwerp aan het maken in het programma Gimp. Het programma is redelijk gebruiksvriendelijk, dus zelf te doen. Op de afbeeldingen zie je de eerste opzet. Het ziet er heel anders uit dan dat het nu is én anders dan de andere huizen in de buurt!  Kan dat eigenlijk wel?

We maken een belafspraak met de gemeente. Daaruit blijkt dat we een vergunning nodig hebben en het ontwerp eerst door de welstandscommissie goedgekeurd moet worden.