Energielabel voor je woning: verandering op komst

Energielabel voor je woning: verandering op komst

Bij de verkoop van je huis is het verplicht een energielabel te hebben. Dit geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Hiermee wil de overheid stimuleren dat huiseigenaren energiebesparende maatregelen nemen. In 2015 hebben alle woningen een voorlopig energielabel gekregen. Dit is gebaseerd op standaardkenmerken zoals bouwjaar en type woning. In veel gevallen is dit label ongunstiger dan het werkelijke label, bijvoorbeeld omdat er al energiebesparende maatregelen zijn genomen.
Bij de verkoop van de woning, is het verplicht om een definitief label aan te vragen: dit kan online door een vragenlijst in te vullen en foto’s en documenten te uploaden. Een expert beoordeelt dit op afstand en geeft op basis daarvan het definitieve label af. Dit is 10 jaar geldig.

Nieuw en duurder label

Vanaf januari gaat er waarschijnlijk een nieuw en duurder label verplicht worden. Dit zijn de twee belangrijkste redenen:

  • Nu wordt het energielabel nog op een simpele manier bepaald. Daarmee geeft het onvoldoende inzicht in de daadwerkelijke energiezuinigheid van de woning. Door een expert ter plekke te laten komen, geeft het nieuwe energielabel beter aan hoe energiezuinig je woning echt is.
  • Het energielabel moet voldoen aan de Europese regels. Dat betekent dat de energiezuinigheid van in Kilowattuur per vierkante meter uitgedrukt moet worden (kWh/m2). Ook daarom is de meer uitgebreide methode nodig.

Wat verandert er?

Als je volgend jaar een energielabel wilt aanvragen, komt er een adviseur aan huis om onder andere te meten hoe groot het oppervlakte van de vloer, gevel en ramen is. Ook kijkt hij naar het type verwarming. De kosten van het laten bepalen van het label stijgen daarmee: nu betaal je nog geen tientje, naar verwachting wordt dat volgend jaar circa 200 euro.

Heb je er dan meer aan?

Ja en nee. Het nieuwe label biedt een woningeigenaar niet meer inzicht in welke maatregelen hij zou kunnen nemen om de woning energiezuiniger te maken dan het vorige label. Het biedt echter wel een goede ‘nul-situatie’ hoe je woning in elkaar zit. De gegevens zijn ook voor de huidige én voor de toekomstige woning eigenaar handig om te bepalen welke effect een bepaalde maatregel heeft op het gasverbruik. Je hebt alles bij de hand om een begroting te maken voor extra isolatie of het vervangen van glas en kozijnen.
Huiseigenaren die overwegen de komende jaren te verhuizen of nog geen label hebben, kunnen nog dit jaar het energielabel aanvragen. Dit kost gemiddeld €7,50 en is 10 jaar geldig, ook als volgend jaar een nieuw energielabel zou worden ingevoerd.

Ben je lid van deA? dan krijg 25 euro korting

Vraag nu je energielabel aan via deA

Het maken van een energielabel kost tussen de 275 en 375 euro. Ben je lid van deA en vraag je het energielabel aan via deA, dan maakt een betrouwbare, lokale, gecertificeerde adviseur je energielabel en krijg je 25 euro korting op de prijs. Wij werken hiervoor samen met Energielabel-plus en DGL duurzaam advies.