Bewoner na warmtescan: “Ik was verbaasd toen ik al dat rood zag”

Bewoner na warmtescan: “Ik was verbaasd toen ik al dat rood zag”

Tim Pol is een van de bewoners van het Componisten- en Rivierenkwartier die afgelopen maand de warmtescan van zijn voorgevel kreeg. “Ik was in eerste instantie wel verbaasd toen ik al dat rood rond mijn net vervangen kozijnen zag”, vertelt hij. Inmiddels zint hij op verdere actie.

Net vervangen kozijnen knalrood

Tim woont samen met zijn vriendin in een twee-onder-een-kapwoning uit 1955. “We hebben dit huis in 2017 gekocht”, vertelt hij. Ons gasverbruik was redelijk hoog, vandaar dat we in 2018 de ketel hebben vervangen en overal dubbel glas hebben laten plaatsen en de kozijnen hebben vervangen voor kunststof kozijnen. Het dak was al geïsoleerd.”
Toen hij de warmtescan in handen kreeg, verwachtte hij wat de ramen betreft, goede resultaten. “Maar dit was niet zo”, vertelt Tim. “De kozijnen waren knalrood, dat verbaasde mij. De voorgevel op de benedenverdieping was geel, maar dat is niet zo gek want de muren zijn niet geïsoleerd. Verder zagen we nog een openstaand raampje dat rood was.  Het rood bij de kozijnen heeft misschien te maken met een speciale radiator met lamellen die de warmte omhoog stuwt en die niet weg kan doordat er gordijnen voor de verwarming hangen”, bedenkt hij.

Verder met isoleren

Is het nu zo dat de warmtescan voor hem leuke informatie is, maar onder in een la verdwijnt? Nee, zeker niet”, antwoordt hij. “Het is de moeite waard eens met een energiecoach te praten over hoe het kan dat de kozijnen rood zijn. Misschien moeten we de gordijnen afknippen, maar dat is denk ik geen optie”, zegt hij lachend, “dat staat zo raar. Misschien moet ik wel terug naar de leverancier. Ook wil ik kijken of we de gevel moeten isoleren en misschien de vloer. Want ik heb vaak koude voeten en mijn vriendin is een koukleum. En ik wil meer weten over geschikte isolatiematerialen, want is het wat betreft vocht verstandig om een spouw vol te spuiten en zijn er goede alternatieven voor pur-schuim die net zo’n hoge isolatiewaarde hebben? Ook heb ik gehoord over subsidiemogelijkheden, misschien kunnen we daar gebruik van maken.”