deA | Duurzame Wijk | de Maten

De stappen naar een nul-op-de-meter woning

lees de bevindingen van Sylvia, Peter, Quinn en Sven Polman in hun blog

Samen voor duurzame energie

De Maten is aangewezen als een van de “Wijken van de toekomst”. Dit staat in de Apeldoornse Energie Agenda. Dat betekent dat de Maten in de toekomst een van de eerste wijken in Apeldoorn is die aardgasvrij zal zijn. Maar wist je dat je nu al veel kunt doen om jouw huis toekomst-klaar te maken? Door te isoleren, beter te ventileren en met zonnepanelen je eigen energie op te wekken. Daarmee bespaar je ook direct al op je energierekening!

Duurzamer wonen? Hoe pak je dat aan?

Woon je in de Maten en wil je duurzamer wonen? Hoe pak je dat aan? De Maten bestaat uit circa 11.000 woningen die in de jaren 60 en 70 zijn gebouwd. Het zijn comfortabele woningen, maar energiezuinig zijn ze vaak nog niet. Hoe krijg je meer comfort en bespaar je op de kosten? Dit zijn de tips in het kort:

  • Minder energie gebruiken
  • Zelf energie opwekken
  • Kies voor de energie de je dan nog nodig hebt voor lokale en duurzame bronnen.

Flinke stap zetten

Dieuwke houdt ervan mensen te verbinden. “In de komende jaren is de energietransitie een belangrijk thema voor Apeldoorn. Mooie dingen organiseren is wat ik graag doe. Als energieregisseur wil ik als spil een aanjager zijn in het verbinden van de mogelijkheden, de bewoners van de wijk De Maten en de gemeente. Mijn kracht is creativiteit, enthousiasme en mensen met elkaar verbinden. Eigenlijk breng ik letterlijk en figuurlijk energie in onze omgeving. Ik kijk er naar uit om met elkaar een flinke stap te zetten in de energietransitie.”

Heerlijk Apeldoorn

Dieuwke is geboren en getogen Apeldoornse en woont met haar gezin veel plezier in de Maten. “Ik vind het een Apeldoorn een fijne gemeente met veel groen, leuke mensen en gezellige activiteiten.”

Wat gaat De Maten merken?

In De Maten wonen veel mensen die hun huis duurzamer aan het maken zijn en zijn er diverse initiatieven. Zoals bijvoorbeeld de wijkinzet van De Energieke Maten. Ook wonen er veel mensen die in de toekomst wel iets willen, maar nog niet weten hoe. Dieuwke is voor deze mensen én de verschillende initiatieven de spin in het web die groepen bewoners helpt hun huis toekomst-bestendig te maken.

Duurzame wijk | De Maten

De Dreven en de Donken

caret-down caret-up caret-left caret-right

"Wereldwijd moeten we duurzamer worden. Als ik in mijn eigen omgeving hieraan kan bijdragen doe ik dat graag. Dat is een van de redenen dat ik via energiecoöperatie deA als energieregisseur aan de slag ben gegaan."

Woon je in de maten en heb je plannen, wensen of ideeën om je buurt duurzamer te maken? Mail mij gerust!