Nul-op-de-meterwoning

De stappen naar een nul-op-de-meterwoning

lees de bevindingen van Sylvia, Peter, Quinn en Sven Polman in hun blog

Zoektocht

De afgelopen maanden zocht ik in samenwerking met deA, Gemeente Apeldoorn en het Saxion-lectoraat Duurzame Energievoorziening naar een woningeigenaar die het avontuur aan durfde te gaan om met elkaar hun woning te renoveren naar een Nul-op-de-Meter-woning. In een Nul-op-de-Meter-woning wek je evenveel energie op als dat je gebruikt. 
Na een eerdere oproep in diverse kranten hebben zich 10 enthousiaste gezinnen aangemeld. Sylvia en Peter Polman (en hun jongens Quinn en Sven), wonend in de Imkersdreef, zijn uiteindelijk geselecteerd. Naast dat ze super enthousiast zijn, is ook hun huis uitermate geschikt voor deze pilot.

Raam- en deursensoren

Op dit moment zijn er nog geen verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd in het huis. ”We tochten hier letterlijk weg. De energierekening is vrij hoog'', zegt Sylvia. Inmiddels hangt er diverse meetapparatuur om te meten waar het energieverbruik ligt. Uit die data haalt Saxion informatie over de diverse ruimtes om te bekijken welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn.

Startsein

Onlangs werd het startsein voor het project gegeven door Wethouder Maarten van Vierssen van Apeldoorn. De wethouder is enthousiast over het project. “Dit is een voorbeeldhuis. Saxion verzamelt de data en daar willen we graag van leren. We hopen dat de maatregelen die voor dit huis het beste helpen door te vertalen zijn naar 11.000 vergelijkbare woningen in Apeldoorn.”


Hoe nu verder?

Zodra die verduurzamingsmaatregelen bekend zijn, volgt later dit jaar de renovatie. De metingen blijven nog lopen tot 2022 om het nieuwe energieverbruik in kaart te brengen.
Dit huis is een mooie proeftuin voor overige woningen in de Maten. Voor de andere aangemelde enthousiaste gezinnen ben ik een spin-off aan het ontwikkelen, zodat meerdere huishoudens in de Maten inzichtelijk krijgen welke verduurzamingstappen zij kunnen nemen. En daarmee hun buurtbewoners weer kunnen informeren en inspireren. 


Nul-op-de-meter woning

Energieregisseur De Maten

caret-down caret-up caret-left caret-right

Wereldwijd moeten we duurzamer worden. Als ik in mijn eigen omgeving hieraan kan bijdragen doe ik dat graag. Dat is een van de redenen dat ik via energiecoöperatie deA als energieregisseur aan de slag ben gegaan. Woon je in de Maten en wil je iets doen in je buurt? Mail mij gerust!

Toekomstbestendig
Duurzaam
Efficiënt
Nul op de meter
Nul op de meter woningrenovatie
Nul op de meter woningrenovatie
Nul op de meter woningrenovatie