
Energiebesparen met bodemisolatie
Bodemisolatie is een prima maatregel voor de lagere kruipruimtes. De isolatie zorgt voor meer comfort in de woning, energiebesparing en een drogere kruipruimte. Bij bodemisolatie wordt een laag losliggend isolerend materiaal in de kruipruimte geblazen. Voor kruipruimtes die regelmatig onder water staan is het zeker een aanrader.
Een kruipruimte is een lage ruimte onder de vloer van de begane grond. De kruipruimte kunt u bereiken door het kruipluik in de vloer. Dit luik bevindt zich meestal onder de
deurmat achter de voordeur. De kruipruimte is onder andere bedoeld om leidingen weg te werken, zoals de riolering of gasleidingen.
Bodemisolatie is interessant als uw kruipruimte vaak nat of een beperkte hoogte heeft, bijvoorbeeld als deze lager is dan 45 cm. De ventilatie van de kruipruimte die boven de isolatie langs gaat dient sterk verminderd te worden. Aanvullende isolatie van de funderingswand verhoogt de isolatiewaarde.
Overweeg je bodemisolatie, dan is een technische opname van de kruipruimte door een bedrijf of adviseur de volgende stap. Er wordt gekeken naar aanwezig puin, staat van het leidingwerk, aantal compartimenten, hout- en betonrot, vochtigheid en meer. Op basis van de bevindingen en natuurlijk de afmetingen van de kruipruimte wordt de best passende oplossing aangeboden.
Voor bodemisolatie wordt meestal gewerkt met polystyreen (piepschuim) chips of parels. Polystyreen kan in natte ruimtes worden toegepast. Ook al staat er water in de kruipruimte, chips en parels drijven en behouden daarbij hun isolerende werking. De parels hebben een koolstof laagje voor hoger rendement.
In kruipruimtes kan ook een schelpenbed worden aangebracht, dit isoleert echter minder.
Het puin moet uit de kruipruimte worden verwijderd en het uitvoerende bedrijf maakt indien nodig toegangen (mangaten) om afgesloten delen te kunnen bereiken. Ook worden de ventilatieopeningen gecontroleerd en gedeeltelijk afgesloten. Vervolgens wordt isolatiemateriaal via een inblaasslang gelijkmatig over het bodemoppervlak aangebracht. Vanuit de verste uithoeken wordt geleidelijk naar het kruipluik toegewerkt. Tenslotte wordt netjes opgeruimd, binnen enkele uren is het werk gereed.
Isoleer je huis, samen met deA
in samenwerking met lokale en regionale bedrijven
Hoe kan ik mijn vloer isoleren?
vul de vragen over je woning in
Fabels en Feiten
Antwoord:
Bodemisolatie is iets minder effectief dan vloerisolatie, maar ook nu verbetert het comfort van uw woning en bespaart u energie. Bovendien is het verhoudingsgewijs een goedkope maatregel omdat de arbeidskosten laag zijn. Een rendabele maatregel dus!
Antwoord:
Bij ventilatie van de kruipruimte stroomt er lucht tussen de onderkant van de vloer en het isolatiemateriaal. Hierdoor gaat er een deel van de warmte verloren. Maar verreweg het grootste deel gaat verloren door uitstraling via de bodem van de kruipruimte. Het is wel aan te bevelen om de kruipruimte ventilatie zo ver mogelijk terug te dringen.
Antwoord:
In een kruipruimte kunt u of een uitvoerend bedrijf ook na isolatie veilig werken. De isolatie kan tijdelijk aan de kant geschoven worden. Het is niet toegestaan om bij werkzaamheden in de kruipruimte open vuur te gebruiken.
-
Maak kennis met deA. Proef het lidmaatschap!
"deA is een coöperatie met leden. Om te ontdekken wat dat is, wat je eraan hebt en ermee kunt, is er nu het proeflidmaatschap: voor 10 euro kun je aan halfjaar kennismaken en profiteren van de ledenvoordelen en -kortingen. Heb je iets met duurzaamheid en woon je in Apeldoorn? Laten we kennismaken! Misschien is onze coöperatie iets voor jou."
-
Rouwenhorst: “Kosten van spouwmuurisolatie zijn vaak lager dan je denkt”
"Arthur Rouwenhorst vertelt over de kosten van isolatie, de aanbreng- en terugverdientijd. De kosten van spouwmuurisolatie zijn vaak lager dan je denkt."
-
Gertjan Mulder: “Renovatie is goed moment om monument te isoleren”
"Wij isoleren met name oude en monumentale huizen die voor 1920 zijn gebouwd”, vertelt Gertjan Mulder. Omdat dit meestal ingrijpende maatregelen zijn, wachten de meeste mensen totdat ze op het punt staan om te gaan renoveren. Dat is het uitgelezen moment om te isoleren"
-
La Paloma: “Vacuümglas nieuwe oplossing voor monumenten”
"Er is meer mogelijk dan dubbel glas of triple glas. Super isolerend, dun en helder vacuümglas bijvoorbeeld, komt nieuw op de markt en is zeer interessant voor monumenten."
-
Aart Bouman: Glas vervangen voor HR++? blijf nuchter en realistisch
"Aart Bouman is er duidelijk over: Als je gaat isoleren, moet je nuchter en realistisch blijven. En wat je doet, moet je goed doen. Ik krijg vaak de vraag enkel glas te vervangen voor dubbel glas op de bovenverdieping. Maar als de ventilatie gebrekkig is, zijn vochtproblemen te verwachten en is dit uiteindelijk niet verstandig."