
Energiebesparen met gevelisolatie
Huizen met geïsoleerde gevels hebben lagere energielasten en een hoger comfort omdat de muren minder koude afstralen. De vorming van condens en schimmel op de muren verdwijnt. Huizen met een bouwjaar voor ca 1930 hebben een gevel met half steens, steens metselwerk tot zelfs anderhalf steens bij hoge herenhuizen. Deze gevels kunnen worden geïsoleerd en afgewerkt op vele manieren, met oog voor detail, het is zichtwerk.
Gevels van monumenten isoleren we aan de binnenzijde.
Platen isolatie worden stevig tegen de muur gelijmd en verankerd of ze worden bevestigd tussen regelwerk; houten of metalen staanders en liggers.
Buiten Isolatie aan de buitenzijde wordt afgewerkt met een heel scala aan materialen zoals stuuk, rabat, steen strips en natuursteen. Let op de aansluitingen op terrein niveau, goten en kozijnen. Voor buitengevelisolatie is vaak een omgevingsvergunning nodig.
Binnen Aan de binnenzijde wordt meestal een isolerende voorzetwand geplaatst. De dikte kan afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gewenste isolatiewaarde variëren van 5 tot 15 cm. Om condensproblemen te voorkomen is het belangrijk om een goede dampremmende laag aan de binnenzijde aan te brengen.
Bij binnenisolatie zijn de details heel belangrijk. Met name aansluitingen op vloeren, kozijnen, vensterbanken en plafonds. Ook is er aandacht voor de radiatoren nodig.
EPS, PUR, PIR en Resol
Deze isolatie is stevig genoeg om na het aanbrengen van een gaas op te kunnen stuken. PIR en Resol isoleren beter dan EPS en PUR bij gelijke dikte.
Glaswol en steenwol
Voor deze isolatie is een regelwerk nodig om de platen tussen te plaatsen. Het wordt vaker binnen toegepast en dan komt er een damp remmende laag of een klimaatfolie op de isolatie om condens te voorkomen. De afwerking wordt met gips en stuuk gedaan, maar ook met houten delen.
Natuurlijke materialen
Natuurlijke producten zoals houtvezelplaten, vlaswol of schapenwol hebben vrijwel dezelfde isolatie waardes als minerale wol of schuimplaten maar zijn beter geschikt om oververhitting in de zomersituatie tegen te houden. Bovendien kunnen sommige van deze materialen ingezet worden om damp-open te bouwen.
Aluminium
Deze folies, een combinatie van aluminium en PE werken op basis van reflectie van warmte en zijn in zeer dunne uitvoering verkrijgbaar. Aandachtspunt is de geclaimde weerstandswaarde voor warmte.
Als u een woning heeft met een bouwjaar voor 1920 dan is de gevel niet anders te isoleren. De kosten voor aanbrengen en de besparing op energie zijn beide hoog. Laat de winst op het comfort de doorslag geven.
Isoleer je huis, samen met deA
in samenwerking met lokale en regionale bedrijven
Kan ik de gevels van mijn huis isoleren?
vul de vragen over je woning in
Fabels en Feiten
Antwoord:
Steen strips zijn haast niet meer van echt te onderscheiden, zeker niet op een paar meter afstand. Je ziet het vooral bij de aansluiting op kozijnen en dak.
Antwoord:
Bij gevels met zachtere kwaliteit baksteen zijn de balkkoppen en strijkbalken een aandachtspunt bij isolatie aan de binnenzijde. Achter de balk isoleren en het impregneren van de gevel zijn mogelijke oplossingen.
Antwoord:
Kou valt langs een ongeïsoleerde muur naar beneden en trekt door over de vloer. Na isolatie van de muur is dat niet meer. Dit effect is ook aanwezig bij beglazing.
-
La Paloma: “Vacuümglas nieuwe oplossing voor monumenten”
"Er is meer mogelijk dan dubbel glas of triple glas. Super isolerend, dun en helder vacuümglas bijvoorbeeld, komt nieuw op de markt en is zeer interessant voor monumenten."
-
Rouwenhorst: “Kosten van spouwmuurisolatie zijn vaak lager dan je denkt”
"Arthur Rouwenhorst vertelt over de kosten van isolatie, de aanbreng- en terugverdientijd. De kosten van spouwmuurisolatie zijn vaak lager dan je denkt."
-
Van Tongeren: “Isoleren van huizen vraagt creativiteit”
"De oplossingen voor isoleren van bestaande woningen liggen soms niet voor de hand. Als partnerbedrijf hebben we onderling goed contact", vertelt Thomas. Het komt dan ook regelmatig voor dat we samen aan de koffie zitten en met elkaar sparren over de zaken die we tegenkomen"
-
Van Engeland: eerlijk over isoleren
"We gaan eerst met de mensen in gesprek”, aldus Van Engeland. “Wat zijn precies de wensen en verwachtingen en zijn deze realistisch? Wij bieden een helder verhaal over wat in de woning haalbaar is en wat de beste oplossingen zijn."
-
Gertjan Mulder: “Renovatie is goed moment om monument te isoleren”
"Wij isoleren met name oude en monumentale huizen die voor 1920 zijn gebouwd”, vertelt Gertjan Mulder. Omdat dit meestal ingrijpende maatregelen zijn, wachten de meeste mensen totdat ze op het punt staan om te gaan renoveren. Dat is het uitgelezen moment om te isoleren"