
Energiebesparen met isolerende beglazing
Goed isolerende beglazing, HR++ of Triple, geeft een hoger comfort. Je voelt minder koude van het raam afstralen en koudeval die door trekt als tocht over de vloer neemt af. Roosters boven de ramen vergroten dit effect.
Vervang je enkel glas, dan komt er geen condens meer op de ruiten in de winter. Vakwerk met oog voor detail is gewenst, het is zichtwerk.
Houten kozijnen
Het oude glas wordt uitgenomen en voor recycling afgevoerd. Het kozijn wordt opgeschoond, kleine reparaties uitgevoerd en vervolgens gegrond. Dan wordt het isolatieglas geplaatst met nieuwe glaslatten en rondom afgekit. Als laatste lakt de schilder het werk af. Op verzoek wordt het gehele kozijn meegenomen met het schilderen.
Kunststof en aluminium kozijnen
Bij vervangen van isolatieglas in kunststof kozijnen is het van belang de rubbers, die dienen voor afdichting van de ruit, goed te controleren en zo nodig te vervangen. Let op dat de dikte van het nieuwe glas goed is.
Veilig werken
Bij de uitvoering van werkzaamheden is geregeld een steiger, hoogwerker of verreiker nodig om veilig te kunnen werken. De zware glasplaten zijn een grote belasting voor de werknemers.
Heb je een woning met nog enkel glas, oud dubbel glas, slecht onderhouden kozijnen? Heb je last van de kou vanaf het glas of als u van het gas af wil, dan is vervangen van het glas raadzaam.
Isolerende beglazing
Het verschil tussen dubbelglas en hoogrendementsglas is nauwelijks zichtbaar. Beide soorten bestaan uit twee glasbladen met daartussen een spouw die hermetisch is afgesloten van de buitenwereld. Waar de spouw bij gewone dubbele beglazing gevuld is met droge lucht, is die bij hoogrendementsglas (HR++) gevuld met een edelgas, zoals argon. Edelgas isoleert warmte beter dan gewone lucht.
De beter isolerende beglazingen worden HR+ en HR++ genoemd. Bij deze HR-glassoorten is een coating in de vorm van een flinterdun metaallaagje op de spouwzijde van de binnenruit aangebracht voor betere thermische isolatie: de coating laat de zonnewarmte door naar binnen maar kaatst de warmtestraling die naar buiten gaat, terug.
Vervang je enkel glas of dubbel glas door triple of HR++ glas, zorg dan meteen voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld met roosters boven de ruit of klepraampjes die je kunt openzetten. Goed ventileren is nodig voor gezonde lucht in huis. Om extra energie te besparen en het comfort te verbeteren kunt u ook nadenken over het toepassen van een mechanische ventilatie met een warmte terugwinning.
Isoleer je huis, samen met deA
in samenwerking met lokale en regionale bedrijven
Is isolatieglas geschikt voor mijn huis?
vul de vragen over je woning in
Fabels en Feiten
Antwoord:
De houtverbindingen, de scharnieren en de raamsluiting van bestaande ramen zijn niet geschikt voor het zwaardere triple glas. Gevolg is dat het raam gaat uitzakken. De oude kierdichting wordt het grote lek, als die niet vervangen wordt door een dubbele rij.
Antwoord:
Het vervangen van oud dubbel glas door HR++ glas levert in het algemeen een beperkte energiebesparing op. Vanwege de relatief hoge kosten is het economisch rendement vaak laag. Maar naast energiebesparing zijn er nog andere voordelen die het aantrekkelijk kunnen maken om het oude dubbelglas te vervangen: Hoger comfort door verminderde koudeval en verbeterde kierdichting en betere geluidsisolatie. Bovendien heeft dubbelglas een beperkte levensduur van ca. 30 jaar. Glas uit de jaren 80 is daarmee in de komende 10 jaar met grote waarschijnlijkheid sowieso aan vervanging toe.
Antwoord:
Bij sommige weersomstandigheden kan condens op het glas ontstaan, maar wel aan de buitenkant van het glas. De zon en de wind zullen de condens wegnemen in de loop van de ochtend.
-
Maak kennis met deA. Proef het lidmaatschap!
"deA is een coöperatie met leden. Om te ontdekken wat dat is, wat je eraan hebt en ermee kunt, is er nu het proeflidmaatschap: voor 10 euro kun je aan halfjaar kennismaken en profiteren van de ledenvoordelen en -kortingen. Heb je iets met duurzaamheid en woon je in Apeldoorn? Laten we kennismaken! Misschien is onze coöperatie iets voor jou."
-
Arjan van der Plas, energiecoach de Dreven en de Donken
"De huizen in de Dreven stammen uit de jaren 70. Die van de Donken zijn iets jonger. Comfortproblemen en een te hoog energieverbruik kunnen bij deze huizen eenvoudig, maar soms ook minder eenvoudig worden verholpen. Energiecoach Arjan van der Plas kent de belangrijkste problemen en zet ze nog eens op een rij. Ook geeft hij een aantal handige tips die helpen deze zaken aan te pakken."
-
Cor Westrik, energiecoach
"De aarde redt het prima zonder ons, maar wij redden het niet zonder een gezonde evenwichtige aarde. We hebben een enorme verantwoording voor komende generaties."
-
René Jurgens, projectleider én energiecoach
"Samen bekijken we je huis, je energiegebruik én je wensen, ik geef je informatie en tips waarmee je zelf aan de slag kunt. Welke stappen leveren je geld op? Wat scheelt comfort? En hoe verminder je bijvoorbeeld je energieverbruik? Maak gerust een afspraak, ik help je graag."
-
Delia en Herman maakten kennis met de energiecoach; “Er werd niets opgedrongen, dat geeft een goed gevoel”
"Waar doen we goed aan en waar te beginnen? Er is veel op internet te lezen, we zagen door de bomen het bos niet meer. Dit was de aanleiding om een energiecoach van deA bij ons uit te nodigen"