
Energiebesparen met spouwmuurisolatie
Huizen met geïsoleerde gevels hebben lagere energielasten en een hoger comfortniveau doordat de muren minder koude afstralen. Bovendien vermindert het risico op condens en schimmelvorming op de muren. Huizen met een bouwjaar tussen 1930 en 1975 hebben vaak ongeïsoleerde spouwmuren.
Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur met daartussen een smalle luchtruimte van gemiddeld vier tot zeven centimeter lucht. Deze spouw kan gevuld worden met isolatiemateriaal. Dit is een eenvoudige maatregel met een goede kosten / baten verhouding.
Voor het isoleren van de spouwmuur boort het uitvoerende bedrijf in een regelmatig patroon gaten in de voegen van de gevel. De boorgaten worden na het inspuiten van het isolatiemateriaal weer netjes gedicht. Het isolatiebedrijf zorgt dat ventilatie van kruipruimtes of andere ruimtes geborgd blijft. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal eventueel in de spouw van een aangrenzende woning verdwijnt, brengt het bedrijf spouwscheiders aan. Als uw buren gelijktijdig dezelfde isolatie laten aanbrengen, zijn spouwscheiders niet nodig.
Overweeg je spouwmuurisolatie, vraag dan een offerte aan bij een isolatie bedrijf. Een specialist komt dan langs en onderzoekt de spouwmuur met een endoscoop. Hiervoor boort hij enkele gaatjes in de voegen van de buitenmuur. De technisch specialist kijkt wat de breedte van de spouw is en of er metselresten aanwezig zijn die het isoleren kunnen bemoeilijken.
Spouwmuurisolatie is interessant als u een woning heeft met een bouwjaar tussen ca. 1920 en 1976. In deze periode werden spouwmuren nog niet standaard geïsoleerd bij de bouw. Tussen 1970 en 1976 kregen nieuwe woningen soms wel een geringe spouwmuurisolatie. Deze kan soms worden nagevuld. Woningen van vóór 1920 hebben doorgaans geen spouwmuur.
Isoleer je huis, samen met deA
in samenwerking met lokale en regionale bedrijven
Kan ik de gevels van mijn huis isoleren?
vul de vragen over je woning in
Fabels en Feiten
Antwoord:
Als de isolatie goed wordt uitgevoerd, laat een volledig met isolatiemateriaal gevulde spouw geen vocht van buitenaf door. Ventilatie van de spouw is ook niet nodig: het draagt nauwelijks bij aan de droging van het metselwerk en kan dus zonder bezwaar achterwege blijven, mits het metselwerk in goede staat en niet vorstgevoelig is.
Antwoord:
De luchtlaag in een spouw isoleert helemaal niet goed omdat de lucht in de spouw constant in beweging is. Juist het inbrengen van isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de lucht blijft stilstaan. De isolatiewaarde van 5 cm isolatie is ongeveer 7 maal zo hoog als van een 5 cm brede luchtspouw.
Antwoord:
Uit onderzoek blijkt dat normale bakstenen muren vocht naar buiten laten verdampen. Zon en wind doen het werk. Het ventileren van de spouw na isolatie speelt nauwelijks een rol. De ventilatie van de kruipruimte of andere ruimtes in de woning wordt tijdens het isoleren geborgd.
-
La Paloma: “Vacuümglas nieuwe oplossing voor monumenten”
"Er is meer mogelijk dan dubbel glas of triple glas. Super isolerend, dun en helder vacuümglas bijvoorbeeld, komt nieuw op de markt en is zeer interessant voor monumenten."
-
Aart Bouman: Glas vervangen voor HR++? blijf nuchter en realistisch
"Aart Bouman is er duidelijk over: Als je gaat isoleren, moet je nuchter en realistisch blijven. En wat je doet, moet je goed doen. Ik krijg vaak de vraag enkel glas te vervangen voor dubbel glas op de bovenverdieping. Maar als de ventilatie gebrekkig is, zijn vochtproblemen te verwachten en is dit uiteindelijk niet verstandig."
-
ETS Isolatie BV: “Eerst reden bespreken waarom mensen willen isoleren”
"Laurens van Dusschoten:"We komen altijd bij de mensen thuis kijken. We bespreken eerst de reden waarom zij hun woning willen isoleren. Is dit bijvoorbeeld tocht, koude voeten of energie besparen?"
-
Van de Bunt: “Klanten zeggen vaak: ‘Had ik mijn huis maar eerder geïsoleerd”
"Veel mensen hebben last van tocht in huis, een koude vloer en hoge stookkosten. Onze aanpak verschilt licht per type woning. Een huis van na de jaren 80 bijvoorbeeld, moet vaak na geïsoleerd worden."
-
Van Tongeren: “Isoleren van huizen vraagt creativiteit”
"De oplossingen voor isoleren van bestaande woningen liggen soms niet voor de hand. Als partnerbedrijf hebben we onderling goed contact", vertelt Thomas. Het komt dan ook regelmatig voor dat we samen aan de koffie zitten en met elkaar sparren over de zaken die we tegenkomen"