
Energiebesparen met vloerisolatie
Het isoleren van de begane grond vloer is vaak eenvoudig te realiseren en kan veel comfort opleveren. De temperatuur in de woonkamer is na isolatie van de vloer gelijkmatiger verdeeld en er komt vanuit de kruipruimte nauwelijks nog vocht je huis binnen. En je bespaart energie door het isoleren van de vloer. De kruipruimte moet minimaal 50 cm hoog zijn om het werk te kunnen uitvoeren.
Laat je de vloer isoleren? Denk er dan aan om meteen de cv-leidingen te isoleren. Dat levert extra energiebesparing op.
Isoleer je huis, samen met deA
in samenwerking met lokale en regionale bedrijven
Er zijn verschillende manieren om de vloer van onderaf te isoleren. Hou een isolatiewaarde aan van Rc=3,5 tot 5 m2K/W. Hoe meer hoe beter.
Isoleren met reflecterende folies: Deze folies reflecteren de warmte vanuit de woning. Hierdoor koelt de vloer niet af en blijft het warmer in de woning. De meeste isolerende folies hebben met lucht gevulde kamers die voor extra isolatie zorgen. Sommige bestaan uit een combinatie van aluminium en plastic. Om de vochtigheid in de kruipruimte te verbeteren wordt ook een dampdichte PE-folie op de bodem aangebracht.
Isoleren met platen of dekens: Hierbij wordt isolatie van minerale wol of piepschuim van onderaf tegen de vloer of tussen een houten balklaag aangebracht. Het is belangrijk de isolatie naadloos aan te laten sluiten. Ook hierbij wordt een bodemfolie aangeraden.
Isoleren met isolatieschuim: PUR-schuim of glaswol vlokken worden van onderaf tegen de vloer gespoten. Deze techniek is vooral geschikt voor betonnen of steenachtige vloeren. Het volledig opsluiten van de natuurlijke houten balken is niet wenselijk. Het is aan te raden om een dikte van minimaal 10 cm isolatie toe te passen.
Overweegt u vloerisolatie, dan is een technische opname door bedrijf of technisch adviseur de volgende stap. Is de kruipruimte goed bereikbaar en hoog genoeg (>50 cm)? Hoe groot is precies het te isoleren oppervlak? Hoeveel leidingwerk is er en in welke staat verkeert het? Ligt er bijvoorbeeld puin of staat er water in de kruipruimte? Ook kijkt hij naar de technische staat van de vloer. Is er bijvoorbeeld sprake van zwamvorming, houtrot of betonrot?
Zo’n opname vormt de basis voor een goede offerte.
Voordat het isolatiebedrijf aan de slag kan, moet de kruipruimte vrij zijn van puin en opslag. Ook moeten alle compartimenten van de kruipruimte bereikbaar zijn. Zo nodig wordt hiervoor een mangat onder een betonnen
fundering gegraven of een gat in een gemetselde fundering gehakt. Voor aanvang van het isolatiewerk wordt meestal een folie op de bodem van de kruipruimte gelegd. Ook het kruipluik krijgt een laag isolatie en het wordt indien mogelijk voorzien van tocht strips. Het is belangrijk dat alle naden en kieren goed gedicht worden anders werkt de vloerisolatie minder goed. Tenslotte wordt alles netjes opgeruimd.
Gratis advies van de energiecoach
persoonlijk advies met stappenplan voor je huis
Hoe kan ik mijn vloer isoleren?
vul de vragen over je woning in
Fabels en Feiten
Antwoord:
Een vloer is na het aanbrengen van isolatie gemiddeld drie graden warmer. Hierdoor is het temperatuurverschil tussen vloer en plafond kleiner en gaat het wooncomfort omhoog. Desondanks zal een stenen vloer koel blijven aanvoelen als u op sokken loopt. Dit komt door de grote warmtegeleiding van stenen vloeren. De warmte wordt aan uw voeten onttrokken en verspreid in de vloer.
Antwoord:
Het isoleren van de vloer verlaagt juist de vochtigheid in de kruipruimte en dat zorgt er weer voor dat het in huis droger wordt. Het is wel belangrijk om al bestaande vochtproblemen zoals optrekkend vocht of lekkages eerst op te lossen en hout-of betonrot te laten herstellen.Door de vloerisolatie kunnen probleem plekken worden ingesloten, waardoor de situatie juist verslechtert, met name in geval van houtrot. Door de vloerisolatie zijn de rotte plekken bovendien niet meer goed bereikbaar voor herstelwerk.
Antwoord:
Bij een te lage kruipruimte kunt u uw vloer inderdaad niet laten isoleren. Bodemisolatie is dan een alternatief. Bij bodemisolatie wordt isolerend materiaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Deze oplossing is minder isolerend dan vloerisolatie bij gelijke dikte.
-
Gertjan Mulder: “Renovatie is goed moment om monument te isoleren”
"Wij isoleren met name oude en monumentale huizen die voor 1920 zijn gebouwd”, vertelt Gertjan Mulder. Omdat dit meestal ingrijpende maatregelen zijn, wachten de meeste mensen totdat ze op het punt staan om te gaan renoveren. Dat is het uitgelezen moment om te isoleren"
-
La Paloma: “Vacuümglas nieuwe oplossing voor monumenten”
"Er is meer mogelijk dan dubbel glas of triple glas. Super isolerend, dun en helder vacuümglas bijvoorbeeld, komt nieuw op de markt en is zeer interessant voor monumenten."
-
Maak kennis met deA. Proef het lidmaatschap!
"deA is een coöperatie met leden. Om te ontdekken wat dat is, wat je eraan hebt en ermee kunt, is er nu het proeflidmaatschap: voor 10 euro kun je aan halfjaar kennismaken en profiteren van de ledenvoordelen en -kortingen. Heb je iets met duurzaamheid en woon je in Apeldoorn? Laten we kennismaken! Misschien is onze coöperatie iets voor jou."
-
Van Tongeren: “Isoleren van huizen vraagt creativiteit”
"De oplossingen voor isoleren van bestaande woningen liggen soms niet voor de hand. Als partnerbedrijf hebben we onderling goed contact", vertelt Thomas. Het komt dan ook regelmatig voor dat we samen aan de koffie zitten en met elkaar sparren over de zaken die we tegenkomen"
-
Van Engeland: eerlijk over isoleren
"We gaan eerst met de mensen in gesprek”, aldus Van Engeland. “Wat zijn precies de wensen en verwachtingen en zijn deze realistisch? Wij bieden een helder verhaal over wat in de woning haalbaar is en wat de beste oplossingen zijn."