Infraroodactie

Lekker warm zonder gas!


Infraroodpanelen als hoofd- of bijverwarming

Infraroodactie

Wil je besparen op je energierekening en verwarmen zonder gas? Infraroodpanelen kunnen een goede oplossing zijn. Tijdens deze actie krijg je praktische informatie om te checken wat past bij jouw huis, caravan, tuinhuis of veranda. Ervaar de warmte van infrarood en maak je keuze. 

Hoofdverwarming of bijverwarming

Infraroodpanelen als hoofdverwarming is mogelijk als het huis goed geïsoleerd is. De vloer en muren (massa) nemen dan de warmte goed op en geven deze af aan de ruimte.
Infraroodpanelen zijn ook geschikt als bijverwarming. Bijvoorbeeld van je badkamer, werkplek, of zithoek. Je verwarmt dan lokaal in de ruimte, zonder deze geheel te hoeven verwarmen.  

 


Ben van Assema
Ik gebruik drie infraroodpanelen als bijverwarming, zodat ik minder gas verbruik. Ben van Assema
Kom naar de informatieavond!

Infraroodpanelen iets voor jou?

Ervaar zelf of infraroodverwarming iets voor jou is. En laat je informeren. Kom op woensdag 29 maart naar onze informatieavond in het ACEC-cafe. Dan voel je dit type verwarming aan den lijve.

Daarnaast hoor je van experts in welke situatie en op welke wijze je welk type infraroodpanelen goed toepast en wat het kost.

Aanmelden informatieavond
Infraroodactie Informatieavond infraroodpanelen

Verwarmen zonder gas?

Stel je vragen, ervaar de warmte van infrarood 

Veelgestelde vragen

 • Zijn infraroodpanelen efficiënt als hoofdverwarming? 

  Heb je een zeer goed geïsoleerd huis en wil je je huis milieuvriendelijk en dus elektrisch verwarmen, dan heb je verschillende keuzes. Verwarming door een warmtepomp de zuinigste oplossing, mits je duurzame groene stroom gebruikt. Een warmtepomp zet stroom het efficiëntst om in warmte. Het is ook de duurste oplossing in aanschaf.  

  Op de tweede plaats komen infraroodpanelen. Ze zijn goedkoper in aanschaf en zijn onderhoudsvrij, maar duurder in verbruik. Je hebt daarnaast een thermostatische regeling nodig om te zorgen dat je niet onnodig stroom verbruikt. Voor het warme water in je douche en keuken heb je dan nog een warmtepompboiler of zonneboiler met elektrische naverwarmer nodig. Een gewone elektrische boiler is wel goedkoper, maar verbruikt veel meer stroom. 

  Bij gebruik van meerdere infraroodpanelen kan het nodig zijn de meterkast en/of de woonhuisaansluiting uit te breiden. 

  Als de woonhuisaansluiting hierdoor groter wordt dan 3 x 25A, stijgen de jaarlijkse vastrechtkosten met gemiddeld € 700 per jaar. 

  Infrarood is een goede combinatie met zonnepanelen, omdat je de stroom voor de infraroodpanelen zelf kunt opwekken.

 • Wanneer is aanschaf van infraroodpanelen interessant? 

  Je kunt met infraroodpanelen besparen op je energierekening en een duurzame keuze maken. Het hangt van je doel en de isolatiestaat van je huis af of infraroodpanelen een goede oplossing zijn. Infrarood panelen worden gebruikt als hoofdverwarming of als bijverwarming. Infraroodpanelen als hoofdverwarming is alleen interessant als je huis goed tot zeer goed geïsoleerd is, dat wil zeggen dat de warmte van de panelen goed in de ruimte blijft en teruggekaatst wordt door bijvoorbeeld een buitenmuur.  

  Infraroodpanelen kun je goed als bijverwarming toepassen in ruimtes die je weinig of kort gebruikt, zoals de badkamer of een werkkamer.  Als je in deze ruimte geen verwarming hebt of de thermostaat in deze kamer en in de rest van het huis laag kunt zetten, kun je bekijken of je meer gas bespaart dan het aan stroom voor de infraroodpanelen kost.

 • Hoe verwarmt infrarood? 

  Met infraroodpanelen kun je een of meerdere kamers maar ook je hele huis verwarmen. Ze werken op stroom en geven stralingswarmte af. Deze is niet gevaarlijk voor mens of dier en is vergelijkbaar met zonnewarmte. De straling verwarmt gericht objecten en personen. Je voelt de warmte tot zo’n 3 meter. Buiten het bereik van de panelen warmt de lucht geleidelijker op door het uitstralen van de warmte van de massa (vloer, muren, meubels).  De infraroodpanelen worden bij voorkeur aan het plafond opgehangen, maar kunnen eventueel ook staan of aan de muur gehangen worden. 

 • Wat verbruikt een infraroodpaneel t.o.v. gas? 

  Het verbruik van verschillende soorten infraroodpanelen is divers. De hoeveelheid tijd die een paneel aan staat is ook divers. Er zijn panelen die 300 Watt verbruiken, maar ook panelen die 1100 Watt verbruiken. Panelen met een lager wattage moeten langer aanstaan om het aangenaam warm te krijgen dan panelen met een hoger wattage. Dit zijn factoren die meespelen bij een eerlijk vergelijk tussen het verbruik van infrarood en gas.  

  We laten je een eenvoudige rekentool zien die je kan helpen deze vergelijking te maken.

  Uitgaand van de energieplafondtarieven: Stroomprijs: 40 cent per kilowattuur (kWh); Gasprijs: 1,45 euro per kubieke meter (m3) kun je voor elke m3 gas die je uitspaart, max 3,6 kWh stroom gebruiken.1 m3 gas ≈ 1 uur CV-ketel stoken.  
  3,6 kWh stroom ≈ 18 uur een 200 Watt paneel / 9 uur een 400 Watt / 5 uur een 700 Watt paneel.  

 • Welke typen infraroodpanelen zijn er? 

  Overweeg jij infraroodpanelen? Dan is het slim advies te vragen aan een expert. Er is immers veel keuze in typen panelen: het aantal watt, wel of geen korte opwarmtijd. Er zijn panelen met een simpele aan/uit-schakelaar, maar ook panelen met verschillende standen of een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Sommige panelen hebben een bewegingssensor die het paneel alleen inschakelt als er iemand aanwezig is 

  deA werkt samen met twee Apeldoornse bedrijven: Hugro Technics en WarmtezonderGas. Zij vertellen je alle ins en outs, zodat je een goede keuze kunt maken.  

Deelnemende bedrijven

Erwin en Manon Jolink
Erik van Beek

Ervaringen van bewoners

Ben van Assema
Ben van Assema
Roel Nijenhuis
Roel Nijenhuis

Agenda

 • 29
  mrt

  Lekker warm zonder gas

  19:30 tot 21:15, ACEC Café, Roggestraat 44, Apeldoorn

 • 1
  apr

  Groenmarkt de Drie Ranken

  10:00 tot 16:00, De Drie Ranken, Eglantierlaan 202 Apeldoorn

 • 11
  apr

  Informatieavond Woningisolatie

  20:00 tot 21:00, ACEC Café. Roggestraat 44, Apeldoorn

 • 14
  apr

  Kwartaaloverleg deA

  09:00 tot 11:00, ACEC Café. Roggestraat 44, Apeldoorn