Ventilatiebox

Energie besparen èn schone lucht in huis


Actie: Vervang je ventilatiebox en reinig de ventilatiekanalen

Ventilatiebox

Schone lucht is gezonde lucht

Schone lucht is gezonde lucht. Daarom is het belangrijk je huis goed te ventileren. Tijdens de ventilatieboxactie krijg je een kwalitatief aanbod voor het vervangen van de ventilatiebox én het schoonmaken van de ventilatiekanalen. Zodat je ventilatiesysteem er weer jaren tegen kan.  

Je oude ventilatiebox vervangen

Veel oudere ventilatieboxen gebruiken onnodig veel energie. Het kan de moeite lonen om je oude box op wisselstroom te vervangen voor een nieuwere box op gelijkstroom. Dat levert je niet alleen een goed-werkende ventilatiebox die weer voor jaren mee kan. De nieuwe ventilatiebox gebruikt ook minder energie. Jaarlijks kan dit tot wel 60 euro schelen.  

Ventileren tegen virussen

Met ventilatie zorg je voor frisse lucht in huis. Dat is extra belangrijk voor geïsoleerde huizen. Door ademhalen, koken en bakken en kaarsjes raakt de lucht binnenshuis al snel vervuild. Het CO2-gehalte loopt op en het voelt bedompt. Ook verspreiden virussen zich sneller in een slecht geventileerde ruimte. Ventilatie is daarom belangrijk. Dat voelt niet alleen prettiger, het is ook gezonder.  

Aanbod

Inwoners van gemeente Apeldoorn kunnen tijdens de ventilatieboxactie gebruik maken van het volgende aanbod: 

Vervangen ventilatiebox va. € 574,75 

 • Het vervangen van een bestaande MV-Box door een energiezuiniger variant (gelijkstroom),  
 • het reinigen van de afzuigkanalen  
 • en reinigen en inregelen van de ventielen.   

Alleen reinigen ventilatiekanalen, € 223,85

(Prijs per woning, va. 6 woningen)

Heb je geen nieuwe ventilatiebox nodig? En wil je alleen de ventilatiekanalen laten schoonmaken? Het is aanbevolen om de kanalen minimaal één keer in de 6 – 8 jaar te reinigen. Tijdens deze actie kun je je aanmelden, samen met minimaal 5 buurtgenoten (mensen die bij je in de buurt wonen). Je ontvangt allenmaal je eigen factuur. De ventilatiekanalen worden hygiënisch gereinigd, de ventielen worden schoongemaakt en opnieuw ingesteld.  

Ventilatiebox
Ventilatiebox
Met ventilatie zorg je voor frisse lucht in huis. Dat is extra belangrijk voor geïsoleerde huizen

Veelgestelde vragen

 • Hoe bespaar je energie met een ventilatiebox?

  Oudere ventilatieboxen werken vaak op wisselstroom. De nieuwere op gelijkstroom. Dat kost minder energie. Een oudere ventilatiebox kan wel 10 x zoveel stroom gebruiken, als een nieuwe!  

 • Moet ik mijn ventilatiebox vervangen?

  Heb je een ventilatiebox op wisselstroom (AC)? Dan is het de moeite waard om die te vervangen voor een nieuwe, energiezuinige ventilatorbox. 

  Een ventilatiebox gaat 15 – 25 jaar mee. Nieuwer boxen zijn geluidsarmer en energiezuiniger.

  Heb je een ventilatiebox als deze? Of een ander ventilatiebox, ouder dan 15 jaar, of een ventilatiebox op wisselstroom (AC)? Dan is het de moeite waard om die te vervangen voor een nieuwer type. 

 • Welk ventilatiesysteem heb ik?

  Oudere huizen werden/worden geventileerd met klapraampjes en roosters. Dat is in beter geïsoleerde huizen vaak niet genoeg om frisse lucht in huis te houden. 

  Mechanische Ventilatie 
  Mechanische ventilatie voert de lucht af. In de badkamer, de wc, en de keuken zie je een ventiel, buizen voeren de lucht vervolgens af naar de ventilatiebox. Die box hangt ergens in huis, vaak is dat op zolder. Dit is de ventilator die voor zuigkracht zorgt. Er zijn verschillende modellen en types met verschillende mogelijkheden. In appartementencomplexen worden soms meerdere woningen aangesloten of één ventilator. 

  Balansventilatie 
  Nog nieuwer is balansventilatie. Hierbij wordt schone lucht aangevoerd en gebruikte lucht ook weer afgevoerd. Al dan niet met een wtw-systeem (warmteterugwinning).  

  Heb je je ventilatiebox gevonden?  
  Check wat voor box je hebt. Oudere ventilatieboxen werken vaak op wisselstroom (AC). Nieuwe werken op gelijkstroom (DC). Met het vervangen van je ventilatiebox kun je energie besparen!  

 • Hoe worden de ventilatiekanalen gereinigd?

  Bij het reinigen worden de luchtkanalen van het ventilatieboxsysteem met een speciale vacuüm/borsteltechniek stofvrij schoongemaakt.
  Eerst worden alle openingen van de kanalen afgedopt(waar de kanalen zitten) en wordt vervolgens een de afzuigunit aan op het uiteinde van het kanaal aangesloten.
  De afzuigunit-met eigen schone filters- zorgt ervoor dat het systeem in onderdruk komt te staan. Daarna wordt via de openingen van de ventielen het kanalensysteem schoongeborsteld.
  Al het losgekomen vuil zal via de afzuigunit opgevangen en milieuvriendelijk afgevoerd worden.

Schone lucht in huis, minder energieverbruik

Vervang je ventilatiebox en reinig ventilatiekanalen

Actie voor energiezuinige ventilatiebox en hygienisch schone ventilatiekanalen en ventilatieventielen

Ja, ik wil mijn ventilatiebox vervangen
Ventilatiebox Iedere 6 jaar aanbevolen

Alleen reinigen ventilatiekanalen en -ventielen

Is je ventilatiebox al up to date? Laat je de ventilatiekanalen en de ventilatieventielen hygiënisch reinigen, samen met minimaal 5 andere buren.