Maak je eigen windmolentje… en leer hoe windenergie werkt

Maak je eigen windmolentje… en leer hoe windenergie werkt

De afgelopen artikelen gingen over zon en zonne-energie, maar je kunt op meerdere manieren energie opwekken. Windenergie is een ander voorbeeld: energie die gemaakt wordt door de wind!
Misschien heb je wel eens een grote windmolen gezien. Meestal staan ze in een weiland of vlakbij -en zelfs in- de zee.
De wind laat de grote wieken draaien en door die beweging ontstaat er energie. Energie heb je nodig om iets te laten werken. Wij mensen hebben eten nodig om te kunnen fietsen bijvoorbeeld. Als de wind in onze rug blaast, dan hoeven we minder hard te trappen, dan gebruiken wij minder energie omdat de wind ons ook energie geeft.
In de windmolen wordt de beweging versneld en doorgestuurd naar een generator. Dat is een moeilijk woord voor een machine die de beweging opslaat en er energie van maakt. Daarna kunnen wij de energie gebruiken om thuis een lamp of de tv aan te zetten.
Om het allemaal wat duidelijker te maken, gaan we zelf een windmolentje maken voor in de tuin! Bekijk het fotoverhaal en probeer het zelf. Wees voorzichtig of vraag iemand om je te helpen.

Wat heb je nodig:
  • een vierkant stuk papier, iets dikker werkt beter
  • liniaal en potlood
  • schaar of mesje en een snijmatje
  • punaise of kleine spijker en kralen
  • houten stokje
  • plakband of lijm
  • hamer

Maak een kruis op het stuk papier en knip of snijd het voor ongeveer de helft in (anders knip je het molentje doormidden). Vouw de punten naar het midden, laat ze iets overlappen. Plak het eventueel vast met wat lijm of plakband.
Prik een gaatje in het stokje. Prik daarna de punaise door het molentje, doe het kraaltje op de punaise en prik het molentje op het stokje. Door het kraaltje draait het molentje makkelijker. Klaar!
Probeer het meteen uit in de tuin. Beweeg het molentje zodat de wind hem laat draaien.