Bewoner Dreven: Warmtescan levert verrassende inzichten op

Bewoner Dreven: Warmtescan levert verrassende inzichten op

Rein de Boer kreeg eind vorig jaar via een gezamenlijke actie van deA en de gemeente een gratis warmtescan aangeboden. Hoewel hij al best veel aan zijn woning had gedaan, leverden de warmtebeelden hem verrassende inzichten op.

Blij verrast

Rein de Boer woont met zijn gezin in een huis uit de jaren 70 aan de Imkersdreef. Naar aanleiding van de acties van deA en de gemeente samen schreef hij zich in voor de nieuwsbrief omdat hij geïnteresseerd is in de energiebespaaradviezen voor zijn type huizen in de Dreven. Toen onder de lezers gratis warmtescans werden verloot, bleek Rein een van de winnaars. “Ik was blij verrast”, vertelt hij.

Energiecoach op bezoek

“Al snel daarna kwam een energiecoach van deA langs. Eerst hebben we over de isolatie van onze woning gesproken. Wij wonen hier nu vier jaar en in die tijd hebben we het dak en de spouwmuur geïsoleerd. In de spouw zat van oudsher een klein laagje tempex en omdat wij een eindwoning hebben, voelde de muur altijd koud aan. Deze is na geïsoleerd en nu is het comfort duidelijk verbeterd. Daarna maakte de energiecoach de warmtscanopnamen en na een tijdje kreeg ik de beelden en het analyserapport.”

Goed dat er uitleg van de kleuren is

“Ik vond het erg leuk om de beelden te zien”, vertelt Rein. “Je ziet verschillende kleuren. De energiecoach legde uit hoe je de kleurverschillen kon interpreteren. Ik moet zeggen dat het goed is dat deze uitleg erbij zit, want je kunt gemakkelijk verkeerde conclusies trekken.” Uit de beelden bleek dat, zoals verwacht, het onlangs geïsoleerde dak en de muren weinig warmte doorlieten.

Ramen kleurden rood

Wat Rein verraste waren de ramen; “De ramen van onze tuindeuren kleurden rood, dit betekent dat er veel warmte doorheen komt. Dit geldt ook voor het glas van de slaapkamers boven. In de afgelopen dertig jaar is door vorige eigenaren op verschillende momenten delen van het glas in de woning vervangen. Op de beelden was goed te zien welk glas ongeveer in welke tijd is vervangen.” Ook de kozijnen lieten hier en daar warmtelekken zien.

Dankzij warmtescan veel duidelijk

“Uit de acties van deA in de Dreven van de afgelopen maanden en de warmtescan heb ik vooral geleerd dat ik de isolatie van mijn huis tot nu toe goed en in de goede volgorde heb aangepakt”, concludeert Rein. “Voorlopig ga ik nog niet bezig met de vervanging van het oude glas, want we hebben er niet echt last van. Maar mocht ik hier in de toekomst mee aan de slag gaan, dan weet ik dankzij de warmtescan precies in welke volgorde ik dit ga doen!”
De Dreven en de Donken