Nieuwe bewoner van de Dreven wil vóór verhuizing isoleren

Nieuwe bewoner van de Dreven wil vóór verhuizing isoleren

Een verhuizing is een ideaal, natuurlijk moment om eens goed te kijken naar hoe je energiezuiniger kunt wonen. Bewoner Jos verhuist binnenkort samen met zijn gezin van een huurhuis in de Donken naar een koopwoning in de Dreven. Hij wil alles goed gaan aanpakken. “Ik wil dat we het straks lekker warm in de winter en koel in de zomer hebben, niets verspillen en niet onnodig geld uitgeven aan een te hoge energierekening.”

Huurhuis zo lek als een mandje

De 38-jarige Jos woont op dit moment in een huurwoning aan de Spinnersdonk. “We hebben last van koustromen, heel irritant. Ik verbruik veel gas om het comfortabel te krijgen, maar ik stook eigenlijk voor de mussen op het dak. Zonde. En ik kan er niks aan doen, omdat de woning niet van mijzelf is. De kinderen klagen ook vaak dat ze het koud hebben. Ook heb ik een hoge energierekening. De huurhuizen zijn slecht geïsoleerd, ze zouden met hele straten tegelijk verbeterd moeten worden.”

Liever geld over voor leuke dingen

“Hiervoor heb ik in een prima geïsoleerd huis gewoond met dubbel glas en zonnepanelen, dat was allemaal goed voor elkaar”, vertelt Jos. “Ik weet dus hoe comfortabel het in een huis kan zijn. Ook wil ik geen onnodig hoge energierekening meer, ik hou maandelijks liever geld over dat ik kan besteden aan leuke dingen. En ik vind energieverspilling zonde en slecht voor het milieu. We letten op ons verbruik door bijvoorbeeld de verwarming laag te zetten, deuren te sluiten, het licht uit te doen etc. . Verder lees ik veel op internet over energie besparen. Zo zag ik op Youtube een filmpje over hoe je je cv goed afstelt en ontlucht, waardoor hij beter werkt. En we hebben zuinige apparaten. Binnenkort vervangen we de koelkast en oven door zuinige varianten. Ik vind dat we allemaal op het gebied van verduurzaming een steentje moet bijdragen waar mogelijk, want het gaat heel langzaam in Nederland.”

Geen zin om in oven te zitten

“Ons nieuwe huis in de Dreven is een groot huis dat weinig schaduw heeft en niet goed geïsoleerd is. Zo ontbreekt de vloer- spouwmuurisolatie en is het glas aan vervanging toe. Met de huidige zomers met hoge temperaturen heb ik geen zin om in een oven te zitten. En in de winter wil ik het lekker warm hebben. Daarom wil ik de isolatie van ons nieuwe huis goed aanpakken voordat we erin trekken. Ik heb mij aangemeld voor de isolatieactie van deA om te kijken wat er mogelijk is op het gebied van ramen vervangen, spouwmuur en vloerisolatie. Ik wil dat de energierekening zo laag mogelijk wordt en dat het comfortabel in huis wordt. Isoleren is nu een investering, maar het gaat mij elke maand profijt opleveren. En doe dat eens maal het aantal jaren dat je ergens woont!”
De Dreven en de Donken