Blog 2: veel wensen en een eerste tip

Blog 2: veel wensen en een eerste tip

Peter en Sylvia hebben besloten om in hun huis te blijven wonen én het te verduurzamen. Maar hoe doe je dat eigenlijk en waar begin je mee? Ga je eerst de gevels aanpassen of de ventilatie? En dan hebben we ook nog een vochtprobleem. Hoe gaan we dat oplossen? Veel vragen en geen idee waar we moeten beginnen.
En dan ziet Peter de advertentie in het Apeldoorns Stadsblad! Er wordt een huis in de Maten werd gezocht om te verbouwen tot een nul-op-de-meter woning. Met dezelfde maandlasten! We zijn gelijk enthousiast en verzenden op 21 oktober 2019 hebben wij de aanmeldingsbrief.
Op 6 november 2019 krijgen we een mail dat we bij de laatste drie woningen zitten! Dat hadden we niet verwacht. Er wordt een afspraak gepland voor 12 november 2019. Voor het kennismakingsgesprek moeten er voorbereidingen gedaan worden. Peter heeft gelukkig nog bouwtekeningen van het huis nog met alle maten. Energie rekeningen moesten opgezocht worden, ramen opmeten en natuurlijk… schoonmaken😉
Op 12 november 2019 hebben we het kennismakingsgesprek met Dieuwke de Boer (energieregisseur van de Maten) en Ron Stet (energie adviseur) van Coendoen. Het wis een leuk, informatief gesprek. Quinn en Sven zijn er ook bij en hebben heel even meegekeken. We hebben best veel veel te vertellen over onze wensen met het huis en hoe wij het willen aanpakken.

Wat voor ons belangrijk is

Voor ons is het erg belangrijk dat de kozijnen vervangen worden, de ventilatie wordt gewijzigd en dat er geïsoleerd wordt. Gaandeweg wordt het voor ons duidelijk dat er wel heel veel moet gebeuren om dit huis nul op de meter te krijgen. En we vragen ons af of dit wel haalbaar is binnen ons budget.

Eerste tip

Wel hebben we al een goede tip gekregen met betrekking tot het ventileren van de slaapkamers. We deden de hele dag de ramen open omdat we dachten dat dit hielp tegen het vocht. Maar dan daalt de temperatuur in de ruimtes waardoor het vocht juist sneller op de ramen slaat. Er wordt nog een warmtemeting gedaan en we nemen afscheid. Over een paar weken horen we meer en we krijgen in ieder geval een rapport. Voor ons is het eigenlijk al duidelijk: wij worden het vast niet: er moet veel te veel gebeuren en we zijn best kritisch en erg duidelijk in wat we wel en niet willen doen aan het huis. We wachten af…

In de volgende blog: we zijn uitgekozen en het rapport van ons huis