Apeldoornse energie op online marktplaats

Wat is er mooier dan zelf, je eigen duurzame, lokale energiebron kiezen? We zijn blij u te kunnen meedelen dat onze nieuwe marktplaats voor lokale energie in de lucht is. De online marktplaats maakt het Apeldoorners mogelijk te kiezen voor stroom die in hun eigen buurt wordt opgewekt.
Vanaf deze week bieden we energie van diverse lokale bronnen via de website Apeldoornbarstvandeenergie.nl. Inwoners en bedrijven kunnen schone energie kiezen van de Apeldoornse energiebron die hen het meeste aanspreekt.
Op de marktplaats is energie beschikbaar van drie energiebronnen: GFT-stroom van Attero, waterschapstroom van Waterschap Vallei en Veluwe en boerderijstroom van Ecoferm Kroes. Deze drie bronnen bieden respectievelijk energie voor het gemiddeld energiegebruik van 2688, 1344 en 7 huishoudens. Binnenkort is op de website ook de energie beschikbaar van Zonnepark Ecofactorij. Ook diverse andere toekomstige Apeldoornse projecten kunnen via de marktplaats hun weg naar de gebruiker vinden.

Eigen energie

Via deA konden Apeldoorners al kiezen voor Apeldoorn Groen, een combinatie van alle duurzame energiebronnen waarvan deA de energie aanbiedt. Nieuw aan de energiemarktplaats is dat Apeldoorners nu zelf kunnen kiezen van welke lokale bron zij hun energie afnemen. Bijvoorbeeld omdat die dichtbij hun huis is of dat de opwek van deze energie hen aanspreekt. De marktplaats brengt Apeldoornse energiebronnen en energiegebruikers eenvoudig en transparant bij elkaar. Hierdoor houden gebruikers hun energiekeuze in eigen hand.

Lokale energie is beter

Coöperatie deA biedt lokale energie aan, die op een schone manier wordt opgewekt en daarmee bijdraagt aan een beter klimaat. De herkomst van de energie is glashelder. Lokale energie voorziet niet alleen op een duurzame manier in de Apeldoornse energiebehoefte, de opwek via deA zorgt ook voor bewustwording en betrokkenheid en levert bovendien een bijdrage aan de plaatselijke economie.

Greenchoice

De energiemarktplaats is een samenwerking van deA met duurzame energieleverancier Greenchoice. Op de marktplaats kunnen opwekkers hun eigen energie verkopen. Klanten kiezen zelf hun opwekker en sluiten direct hun energiecontract af. Jeroen Vanson, Manager Lokale Energieprojecten bij Greenchoice, verheugt zich op lokaal succes: ‘Greenchoice werkt samen met tientallen energiecoöperaties aan lokale energieprojecten. Tegelijkertijd vragen onze klanten steeds vaker om mogelijkheden om deze energie af te nemen. De Apeldoornse energiemarktplaats brengt dit aanbod en deze vraag samen en geeft lokaal en duurzaam opgewekte energie een podium.’

EXE

Greenchoice gaat werkt hierin samen met Energy eXchange Enablers (EXE), een onderdeel van Alliander. EXE ontwikkelt software om toetreding tot de nieuwe energiemarkt te vergemakkelijken en onderlinge energiehandel mogelijk te maken.