Eerste collectieve inkoopactie duurzame houtpellets een succes

Eerste collectieve inkoopactie duurzame houtpellets een succes

De eerste collectieve inkoop van houtpellets is een feit. Op donderdag 16 november zijn 65 zakken duurzame houtpellets  afgeleverd en vervolgens opgehaald door of bezorgd bij de andere deelnemers. De eerste reacties zijn positief en de volgende bestellingen zijn al aangekondigd.
deA heeft het plan opgevat om in Apeldoorn zelf houtpellets te gaan maken en te leveren. De komende winter wordt het eerste energiebosje in park Zuidbroek geoogst en met deze oogst gaan we aan de slag. Zover is het echter nog niet. Het duurt nog zeker een jaar voordat we in Apeldoorn geoogste en geproduceerde pellets kunnen leveren.

We zijn begonnen

Medio oktober startte de inschrijving voor de collectieve inkoopactie van houtpellets in samenwerking met De Groene Kolenboer uit Deventer. Houtpellets afkomstig van coöperatie Ecopower uit het Belgische Ham (ten zuiden van Eindhoven). Op de sluitingsdatum van 1 november waren er in totaal 62 zakken door 5 deelnemers besteld. Voldoende om de eerste pallet houtpellets uit België te laten komen. Op donderdag 16 november zijn 65 zakken aan houtpellets bij een van de deelnemers afgeleverd en vervolgens opgehaald door of bezorgd bij de andere deelnemers. De eerste reacties zijn positief en de volgende bestellingen zijn al aangekondigd.

Lokale kringloop met Apeldoornse pellets

De collectieve inkoopactie is een opstap om te komen tot een kleine lokale kringloop waarin wij hout van de energiebosjes en snoeihout van de gemeente inzetten voor een eigen pelletfabricage op kleine schaal. Vanuit deA trekt Hans Wolf dit project. Als straks de eerste oogst binnen is, willen we die verwerken tot pellets. Hans heeft al een locatie op het oog waar nu mee gesproken wordt.

Vragen rond de inzet van biomassa

Het verbranden van hout voor de verwarming van de woning roept ook vragen op. Het is weliswaar een alternatief voor aardgas maar de verbranding levert wel meer fijnstof op dan die van gas. Maar aardgas is dan weer een fossiele brandstof. In ieder geval: vergeleken bij haarden en houtkachels zijn pelletkachels een stuk schoner. “Pelletkachels en biomassaketels stoten minder fijnstof uit dan open haarden en andere houtkachels (ook speksteenkachels en tegelkachels). Bij de verbranding van pellets komt in praktijksimulaties zo’n 80 procent minder fijnstof vrij dan bij de verbranding van houtblokken in een gewone houtkachel.” meldt Milieucentraal. 

En briketten?

Of we in de toekomst ook briketten collectief gaan inkopen, zullen we volgend jaar voorleggen aan onze leden. Briketten worden vooral gebruikt in de open haard of houtkachel. Een gesprek daarover met onze leden gaan we organiseren. Ben je lid, heeft schone en duurzame houtstook je interesse en wil je dit mede voorbereiden, laat het ons weten.
Aanmelden meedenken over schone houtstook in Apeldoorn