Goede tips werken echt in de Fauststraat

“Wij zijn door het bezoek van de energiecoach een heel zuinige familie geworden”, grapt mevrouw Yarani uit de Apeldoornse Fauststraat. Na de renovatie van hun flat liet de familie een energiecoach meekijken waar hun hoge energieverbruik vandaan kwam. Deze leerde hen een paar dingen anders te doen en zo te besparen op hun energierekening. Voor iedereen in het gezin, zelfs voor de oudste dochter, is dit inmiddels de normaalste zaak van de wereld.

Hoge energiekosten

Nadat afgelopen jaar de oude ramen door dubbel glas waren vervangen en ze een nieuwe voordeur hadden gekregen, werd het aangenamer in hun flat. Toch werd de van oorsprong Somalische familie nog verrast door hoge energiekosten. “ We wisten niet hoe dit kon en hebben toen Woonmensen om hulp gevraagd”, aldus mevrouw Yarani. De energiecoach kwam bij de familie en plaatste 4 weken lang energiemeters tussen verschillende apparaten, zoals de wasmachine, droger, televisie et cetera.

Stekkers uit de stopcontacten

Het bleek dat de familie, bestaande uit man, vrouw en drie kleine kinderen, een heel gemiddeld energieverbruik heeft. Wel konden ze besparen op sluipverbruik. Dit is onnodig energieverbruik doordat apparaten die je niet aan hebt staan toch energie verbruiken omdat je ze op ‘stand by’ laat staan of de stekker in het stopcontact laat zitten. “Het viel de energiecoach op, dat als mijn man een tijdje afwezig was, het energieverbruik lager was. Mijn man laat de tv en computer altijd op stand by staan. Als ik alleen thuis ben, gebruik ik deze apparaten niet”, vertelt mevrouw Yarani. “De energiecoach heeft ons geleerd altijd de dreambox van de televisie en de computer uit te zetten als ik hem niet gebruik”, vult meneer Yarani haar aan. “Als de pc uit staat, terwijl de stekker nog in het stopcontact zit, verbruikt hij nog altijd 4 watt per uur.” De 9-jarige dochter van de familie knikt instemmend. “En”, voegt zij toe, “we halen nu ook altijd de laders van de tablet en de telefoon uit het stopcontact.”

Goede tips van de energiecoach

“Ik vind het heel goed dat de energiecoach bij de mensen thuis komt kijken en tips geeft. We weten nu beter hoe we kunnen besparen. Ik vertel het ook aan mijn vriendinnen. Het is beter om alles uit te doen als je het niet gebruikt, we zijn echt een zuinige familie geworden”, zegt mevrouw Yarani breeduit lachend met de duim in de lucht. “Alleen die vijf minuten douchen is nog wel lastig voor haar”, voegt meneer Yarani er ten slotte nog plagend aan toe.

Energieconciërges Fauststraat