Energieregisseur Dieuwke de Boer: gasloos De Maten en meer

Energieregisseur Dieuwke de Boer: gasloos De Maten en meer

Wat een leuke maanden heb ik achter de rug! Het was namelijk een drukke tijd in De Maten. Er waren veel bijeenkomsten en allemaal gericht op energie. Daar word ik blij van! Er was interesse uit de wijk, voor mij een signaal dat het thema meer en meer gaat leven.

Op weg naar aardgasloos wonen in de Matenhoeve

Om te beginnen was op 28 januari een bijeenkomst in de Heemgaard georganiseerd vanuit de Gemeente Apeldoorn voor de bewoners van de buurt De Hoeven. Er is een plan bedacht om in die buurt versneld van het aardgas af te gaan: Op weg naar aardgasloos wonen in Matenhoeve.  Het doel van die bijeenkomst was de bewoners in een heel vroeg stadium al te betrekken in dit proces. Er ligt nog geen dicht getimmerd plan, maar de buurt is het mogelijk om warmte te winnen uit oppervlaktewater. Op deze eerste avond konden bewoners kennismaken met het idee de huizen zo te verwarmen. Ook konden bewoners horen welke weg nu bewandeld gaat worden. In de komende maanden is de gemeente bezig met de beschrijving van het plan en het aanvragen van de subsidie.

Veel acties

Een van de spekers die avond was energiecoach Rik te Koppele. Hij legde uit dat het voor je huis zinvol is minder energie te gaan verbruiken en te gaan isoleren. Dat maakt je mogelijkheden voor gasloos een stuk groter.
De avond was opvallend goed bezocht. Vanuit deA hebben wij een kraampje bemand om mensen te informeren over deA en de diverse mogelijkheden, zoals Buurtstroom, de isolatieactie en het aanmelden voor een energiecoachgesprek. Ook De Energieke Maten heeft een tafel bemand met informatie over hun activiteiten. Als energieregisseur heb ik me vooral bezig gehouden om met zoveel mogelijk mensen te spreken. Aangezien er wel 450 mensen waren, was het vooral welkom heten en bij het weggaan bedanken voor hun komst.

Zonnepanelen en meer

Kort na die 28ste was alweer een volgende avond gepland in De Heemgaard. Dit keer gericht op de gehele Maten. Alle bewoners hebben weer een brief in de bus gekregen van de Gemeente Apeldoorn mbt een collectieve actie voor de aankoop van zonnepanelen.
Omdat 28 januari zo’n succes was, had men gehoopt op net zo’n succesvolle avond. Nou, en dat is gelukt! Volgens de brandweereisen mogen er maximaal 650 mensen naar binnen, nou die hebben we met gemak gehaald. De Heemgaard zal echt propvol met inwoners die interesse hebben in zonnepanelen.
Ook hier waren wij met deA weer goed vertegenwoordigd en De Energieke Maten hebben ook een kraampje bemand. Er was veel vraag ook naar Buurtstroom, want niet iedereen kan zonnepanelen op zijn eigen dak.
 

Klimaatpsycholoog

Tijdens de vakantieweek werd op woensdag 27 februari een avond georganiseerd door VONC. Een organisatie binnen de Drie Ranken die prikkelende, vaak spirituele avonden organiseert. Dit keer was de energietransitie het thema. De voorzitter die avond was Manu Busschots, klimaatpsycholoog van onder andere de Klimaatgesprekken. De avond begon met een panelgesprek, waar deA onderdeel van was. Er waren ongeveer 50 bezoekers. En het was echt een leuke avond met leuke gesprekken. Uitdagende vragen, mensen die twijfelen over het nut van maatregelen, maar ook mensen die al ontzettend veel doen in hun eigen leefomgeving.
Ik heb deze weken heel veel nieuwe mensen ontmoet in mijn eigen wijk. Veel mensen gesproken die vragen hebben, mensen die al gestart zijn en graag meedenken. Kortom, er zit echt energie op! En dat is goed nieuws, want elke stap is een stap in de goede richting naar een energieneutraal De Maten. Overigens, Manu Busschots liet nog even mooi zien dat 1 windmolen de gehele Maten energieneutraal kan maken. Ik zie mogelijkheden en uitdagingen. Tot een volgende keer!
Dieuwke de Boer
Energieregisseur Dieuwke de Boer is actief in de Maten en doet verslag van de afgelopen tijd.
 

Woon je in de Maten en wil je in je buurt of straat samen aan de slag om jullie huizen duurzamer te maken?

Neem contact op met Dieuwke!