deA | Floriske van Geest | Energieregisseur Apeldoorn Zuid

Floriske van Geest energieregisseur voor Apeldoorn Zuid

Per 1 april gaat Floriske van Geest aan de slag als energieregisseur voor Apeldoorn Zuid. Ze zet haar energie, creativiteit en bouwkundige achtergrond in om bewoners te helpen richting duurzame energie. Floriske: “Als energieregisseur ga ik de bewoners van Apeldoorn Zuid helpen met het vinden van kansen om energiebesparing te realiseren en duurzame energie op te wekken.
“Mijn werk draait om de bewoner en om het veranderproces in deze buurten. Ik ga uitzoeken welke maatregelen het beste passen in deze buurten, en hoe de bewoners hier enthousiast voor kunnen worden, bijvoorbeeld door het organiseren van informatieavonden en collectieve inkoop. Doordat ik deze functie doe vanuit deA, zijn de lijntjes kort, kan ik gebruik maken van veel kennis, ervaring en mogelijkheden van de coöperatie.” Floriske is de vijfde energieregisseur in Apeldoorn. Ze zijn aangesteld door gemeente Apeldoorn om in diverse wijken de energietransitie te versnellen. “Het is een afwisselende functie: soms ben je aanspreekpunt, soms de routekaart of de aanjager en soms de smeerolie in de energietransitie.” 

Kans voor je huis

“Op dit moment zitten we volop in de overgang van fossiele energie, bijvoorbeeld uit gas en olie,  naar het gebruik van duurzame vormen van energie. Ik vind het heel boeiend om deze transitie van dichtbij mee te maken en hier meer aan bij te kunnen dragen dan ik met mijn eigen huis voor elkaar kan krijgen. De aandacht die hier nu voor is, biedt nieuwe kansen om je huis en woonomgeving een boost te geven. Met relatief simpele ingrepen kun je je energierekening verlagen én het comfort verhogen. Zo haal ik er zelf veel lol uit als de zon lekker schijnt en je de meter achteruit ziet lopen. Je kunt zelfs precies zien wanneer er een wolkenpartij voorbij kwam! En ook zonder budget kun je al resultaat bereiken.“

Samen het initiatief nemen in Zuid

“Je eigen huis is natuurlijk pas het begin. Het wordt helemaal leuk als je samen met je buren of wijk projecten met impact kunt opzetten. En dat is wat ik samen met bewoners wil gaan doen in Zuid.  Mijn werkgebied Zuid bestaat uit de Brummelhof, het Vogelkwartier en het Staatsliedenkwartier, het Componisten- en het Rivierenkwartier. Woon of werk je in of bij dit gebied en heb je wensen of ideeën? Mail mij; ik denk graag met je mee hoe we dat zouden kunnen realiseren.”

Mooiere wereld maken

“In 2013 ben ik in Apeldoorn komen wonen. Apeldoorn is echt ons thuis geworden, waar we regelmatig lekker de bossen in kunnen en waar de mensen elkaar kennen. Mijn kinderen zijn bijna 8 en 10 jaar. Van hun zouden we wel mogen verhuizen, maar… dan slechts tot het einde van de straat. Naast het energieregisseurschap heb ik een eigen bedrijf Florentina. Hiermee maak ik ontwerpen om je eigen huis nog persoonlijker te maken. Voor mij complementeren deze twee elkaar en kan ik zo op verschillende manieren werken aan een mooiere wereld.”