Hoe schokbestendig is deA?

Hoe schokbestendig is deA?

Twee weken geleden besteedde Arjan Lubach aandacht aan het fenomeen ‘groene stroom’. Over deze uitzending ontvingen we diverse vragen. Het antwoord op de vijf groene schokken van Lubach vind je hier.

Schok 1: Groene stroom uit je stopcontact is geen groene stroom

Klopt, als je kiest voor groene stroom wordt er geen aparte leiding naar je woning gelegd. Het is onnodig om een nieuw netwerk aan te leggen als je ook gebruik kunt maken van het bestaande netwerk. Groene stroom maakt dus gebruik van hetzelfde elektriciteitsnetwerk als grijze stroom. Het gevolg is dat er een mix van groene en grijze stroom uit je stopcontact komt. Pas als er helemaal geen grijze stroom meer opgewekt wordt, is alle stroom uit je stopcontact groene stroom.

Schok 2: Groene stroom is meestal nep

Garanties van Oorsprong geven aan waar de geleverde stroom is opgewekt. Aan de hand van deze Garanties van Oorsprong kun je dus bepalen hoe groen jouw groene stroom werkelijk is. Veel als groen verkochte stroom is afkomstig uit waterkrachtcentrales uit Noorwegen en wordt vaak als nep betiteld. De stroom die deA via Greenchoice levert, is afkomstig van energiebronnen in en rond Apeldoorn. Al onze Garanties van Oorsprong zijn van schone energiebronnen op fietsafstand. Hoe groen wil je het hebben?

Schok 3: Niet alle energie is elektriciteit

Klopt, veel energie die we gebruiken is afkomstig van aardgas. Ook deA levert aardgas en laten we daar eerlijk over zijn: dat is geen groene energie. Het aardgas dat deA levert wordt overigens wel gecompenseerd met aanplanten van bossen.
Maar dan nog: minder of geen aardgas gaan gebruiken is echt belangrijk.

Schok 4: Groene energie komt meestal niet van zon en wind

Ook dat klopt en ook bij ons is dat zo. We leveren bijvoorbeeld geen windenergie, al zouden we dat graag willen. Wel kun je bij ons kiezen voor zonnestroom van Zonnepark Ecofactorij, of voor stroom uit de GFT-vergister in Wilp of stroom van de afvalwaterzuivering in Apeldoorn Noord. Ook kun je je voor-inschrijven voor de stroom van het te bouwen Zonnepark Apeldoorn. deA is niet alleen transparant over de herkomst van stroom, sterker nog: je kunt je eigen schone stroombron kiezen.

Schok 5: Biomassa is helemaal niet duurzaam

deA levert ook stroom afkomstig van biomassa en daar is helemaal niets mis mee. We noemen het lokale kringloopenergie. Zo hebben we energie beschikbaar die wordt opgewekt uit het gft uit de groene containers. De groene container aan de weg en compost en stroom retour. Daarnaast leveren we energie afkomstig uit ons afvalwater. Uit alle rioolwater dat we in Apeldoorn produceren wordt bij de zuivering biogas gewonnen dat vervolgens wordt omgezet in warmte voor de woningen in Zuidbroek én stroom die je bij ons kunt afnemen. Dus niks schadelijke biomassa uit Amerika, gewoon uit ons eigen afvalwater.
Het mooie aan onze bio-energie is dat deze continu geleverd kan worden. En niet, zoals bij wind en zon, afhankelijk van het weer.

Stroom kiezen die wel deugt

Wat er uit het stopcontact komt is een mengelmoes, maar wat er óp het net komt, daar kun je als consument dus echt een positieve keuze in maken. De schokken van Arjen Lubach zijn de ultieme aanmoediging om over te stappen op groene stroom die wel deugt: stroom van dichtbij uit duurzame hernieuwbare bronnen. Dat noemen wij onze positieve energie.

Het helpt als je meedoet

Op dit moment hebben we energie beschikbaar voor 5000 huishoudens (gemiddeld gebruik), gewoon uit onze eigen buurt. Inmiddels zijn meer dan 800 mensen hierop aangesloten. Zodra dat er meer dan 5000 worden, zijn we uitverkocht en gaan we er alles aan doen om nieuwe duurzame energiebronnen in Apeldoorn te ontwikkelen. Iets waar we overigens continu mee bezig zijn. Als klant ondersteun je ons daarin. Meedoen dus!
Wil je weten wat positieve energie uit de buurt kost? Vul hier je gegevens in.
Twijfel je om over te stappen, hulp nodig? Kom vrijdag langs bij Foenix Zwitsal. Van 13.30 tot 16.00 uur zijn vrijwilligers van deA aanwezig voor vragen en informatie.