Inkoopactie duurzame houtpellets

Met de energiebosjes werkt deA aan een lokale, duurzame kringloop van snoeiafval in Apeldoorn. In aanloop naar de eerste oogst houden we voor het tweede jaar een collectieve inkoopactie duurzame houtpellets. 

deA heeft het plan opgevat om in Apeldoorn zelf houtpellets te gaan maken en te leveren. In het najaar wordt het eerste energiebosje in park Zuidbroek geoogst. De takken blijven daar eerst een paar maanden ‘drogen’ en worden daarna versnipperd. Vervolgens worden de snippers vervoerd naar de locatie waar ze verwerkt kunnen worden tot houtpellets. De bedoeling is om hier in februari 2019 mee te beginnen. Voor de winter 2018/2019 kunnen we dus nog geen houtpellets leveren die in Apeldoorn zijn geoogst en geproduceerd. Door houtpellets te stoken in een pelletkachel of ketel verwarm je je huis op duurzame wijze.

Collectieve inkoopactie

Omdat we dit jaar nog geen houtpellets uit Apeldoorn kunnen leveren, willen we, net als vorig jaar, deze gezamenlijk inkopen. Wij doen dat in samenwerking met de coöperatie De Groene Kolenboer te Deventer. De herkomst van de pellets is Ecopower in het Belgische Ham (ten zuiden van Eindhoven). Ecopower is een grote coöperatie voor duurzame energie, of hernieuwbare energie, zoals ze het in België noemen.
Het importeren van pellets in combinatie met de Groene Kolenboer is alleen mogelijk in grote hoeveelheden. Door gezamenlijk in te kopen kan iedereen mee doen ongeacht of het om 3 of 40 zakken gaat.

Hoe werkt het?

Iedereen die belangstelling heeft in duurzame houtpellets kan een bestelling plaatsen. deA verzamelt de bestellingen. Op het moment dat er voldoende zakken besteld zijn, zetten we de bestelling door naar de Groene Kolenboer. De houtpellets laten we vervolgens bezorgen op een afhaallocatie in Apeldoorn. Vorig jaar was dat bij een van de deelnemers.

Bestellen kan tot 25 november 2018. Is er te weinig belangstelling en komen we niet aan het vereiste minimum van 65 zakken dan gaat de actie niet door en komen de bestellingen te vervallen.

Pellets bestellen>

Kwaliteit en prijs

De pellets zijn ENplus A1 gecertificeerd. Het hout, de grondstof voor de pellets, komt uitsluitend uit duurzaam beheerd bos in Nederland en België. Dit laatste onderscheidt deze houtpellets van de pellets van andere aanbieders. Zij leveren ook ENplus A1 gecertificeerd materiaal, maar dat zegt alleen iets over de kwaliteit van de pellets en niets over de herkomst van het hout. 
Een zak pellets van 15 kg kost € 5,00. (inclusief btw)

Waarom pellets?

  • Hoog rendement;
  • Lage uitstoot;
  • 100% duurzaam;
  • 100% traceerbaar;
  • Constante kwaliteit.

Volgend jaar Apeldoornse houtpellets

Ondertussen werken wij verder aan ons plan voor een lokale kringloop waarin wij hout van de energiebosjes en snoeihout van de gemeente inzetten voor een eigen houtpelletfabricage. Zoals gezegd gaan we in februari in de praktijk kijken of we houtsnippers kunnen verwerken tot houtpellets. Een productielocatie hebben we gelukkig al gevonden en nu zijn we bezig om te kijken naar een geschikte machine. Hans Wolf, vrijwilliger van deA, is onze projectleider. Hans kan nog mensen gebruiken, dus heb je interesse, meld je aan.