De mensen van deA: de heer Demmers

De mensen van deA, wie zijn dat eigenlijk en waar lopen ze warm voor? Het woord is aan Herman Demmers, een bekende verschijning op de ledenvergaderingen van deA. Hij laat nooit verstek gaan en laat zich altijd horen. Hoog tijd om één van onze oudere leden eens op te zoeken in zijn appartement in De Vier Dorpen. In beeld wil hij liever niet, maar met plezier vertelt hij waarom hij lid is van deA. 
Hoe bent u bij deA gekomen?
“Ik had al contact met Boddeke toen hij nog bij de gemeente werkte (Michael Boddeke is één van de oprichters van deA red.). Toen vroeg ik hem al steeds wanneer hij eens zou beginnen. En nog steeds geef ik hem gevraagd en ongevraagd advies. Ik kan daarbij heel vasthoudend zijn. Toen hij deA had opgericht, las ik dat in de krant en ben ik direct lid geworden. Ik denk dat ik  één van de eerste leden ben.”
Waarom wilde u zo graag lid worden van deA?
“Het past bij mij en hoe ik leef. Zelf ben ik al heel lang zuinig met energie. Ik doe altijd het licht uit achter me, als ik de kamer uit ga. Hier heb ik ook allemaal ledlampen ingedraaid, tenminste waar ik er zelf bij kan. De verwarming zet ik niet te hoog, 20 graden is al heel veel. Ik weet ook hoe belangrijk woningisolatie is. Niet eens alleen voor de warmte, ook voor  geluid. Wat waren wij blij, toen ons houten huurhuis in de jaren ’70 eindelijk werd geïsoleerd. Dat was veel fijner wonen. Voordien schrokken wij ons altijd rot van de donderslagen als het onweerde!”
Wat zou u willen zeggen tegen mensen, die deA nog niet kennen?
“Ik ga altijd graag naar de algemene ledenvergadering. Daar heb ik ook wel eens pepernoten mee naartoe genomen. Ik vind het heerlijk om met deA bezig te zijn. Ik lees de kranten goed, en ik knip alles uit wat over energie en duurzaamheid gaat. Van daaruit kom ik met ideeën voor deA. We moeten iets doen voor de aarde. Dat is heel belangrijk.”