Nog ruimte op Foenix-Aruba

Nog ruimte op Foenix-Aruba

Is je postcode 7311, 7321, 7325, 7326, 7327, 7328, 7329 of 7332? Dan hebben we goed nieuws: voor die postcodes is op dit moment nog ruimte beschikbaar op het collectieve dak op Foenix Aruba. 
Er zijn nogal wat mensen die wel zonne-energie willen opwekken, maar, om wat voor reden dan ook, op een ander dak. Zonnepanelen lonen sowieso, maar met subsidie van de provincie én het rijk, heeft Buurtstroom een manier gevonden voor een gezamenlijk zonnedak, o.a. op Foenix, met een beperkte investering en een mooie opbrengst.
Het inzamelgebouw van Foenix aan de Aruba is bestemd als collectief zonnedak, net zoals het dak van Foenix-Molenmakershoek, dat al in bedrijf is. Het dak van Foenix-Aruba is nog niet vol en geinteresseerden kunnen daar terecht. De eerste 144 panelen zijn al vergeven, er is op dit moment nog ruimte voor 60 panelen. Inschrijven kan vanaf één StroomDeel á €260, goed voor ca. 250 kWh per jaar. Als er voldoende deelnemers zijn, gaat het project van start. Jaarlijks ontvang je via je energieleverancier ca. €30 terug per StroomDeel.
Subsidie
Dit dak maakt gebruik van de ‘postcoderoosregeling’ en een provinciale subsidie. Twee regelingen die het financieel extra aantrekkelijk maken om mee te doen. Buurtstroom, de organiserende coöperatie, merkt dat sommigen het een ingewikkeld verhaal vinden en daarom laten liggen. Dat is natuurlijk jammer want het is een mooie kans. Organisator Michiel Roemer: “We proberen het een beetje makkelijker te maken. Op onze website geven we extra uitleg. Ook zitten we elke vrijdagmiddag tussen 13.30 uur en 16.00 bij Foenix Zwitsal aan de Vlijtseweg. Twijfel je eraan of dit iets voor jou is, bel of mail of kom bij ons langs. We denken graag met je mee.”
Op ons dak gebeurt het!
Foenix stelt zijn daken beschikbaar omdat het kringloop- en reïntegratiecentrum wil bijdragen aan een duurzaam Apeldoorn. Arjin Jans, directeur van Foenix: “Ook met onze gebouwen willen we bijdragen aan een circulaire samenleving. Het opwekken van schone energie op onze gebouwen, past daarbij. Ook óp ons dak gebeurt het. Hoe mooi is het dat mensen uit de omgeving hiervan kunnen profiteren.”
All inclusive
Wie wel zonne-energie wil opwekking, maar opziet tegen de investering, is er Buurtstroom All Inclusive.  De coöperatie schiet het bedrag dan voor. Roemer: “Dat doen we omdat we zoveel mogelijk mensen in Apeldoorn willen helpen hun energie duurzaam te maken. Je betaalt de inleg in 10 jaar terug uit de opbrengst van de zonnepanelen. De eerste jaren blijft je energierekening ongeveer hetzelfde als nu. Je legt zonnepanelen op een gezamelijk dak in de buurt en je spaart er ook nog een leuk bedragje mee op! Waarom we dit doen? Omdat onze coöperatie duurzame energie voor heel Apeldoorn willen.”       
  Meer over Buurtstroom Foenix Aruba