Sneller internet dankzij windmolen

Hennie Korten is voorzitter van Coöperatie Boerderijweg en omgeving in het Limburgse Neer. Het eerste doel, de aanleg van glasvezel voor de 15 bewoners en bedrijven in het gebied, is inmiddels gerealiseerd. En dat dankzij de windmolen van energiecoöperatie Zuidenwind.
Niet individueel compenseren
Boerderijweg en omgeving is een plattelandsgebied bestaande uit dertien agrariërs, een horecabedrijf en een particulier. Zij vormen samen de coöperatie. Voorzitter Hennie Korten vertelt over het ontstaan ervan: “In het gebied stonden al vier windmolens, gerealiseerd door een investeringsmaatschappij. Als omwonenden hadden wij daar geen goede ervaringen mee. De investeringsmaatschappij keerde namelijk verschillende bedragen uit aan de omwonenden en sommige mensen, waaronder ikzelf, vielen net buiten de grens waardoor ze helemaal niets kregen. Dat gaf scheve ogen in de buurt en was niet bevorderlijk voor de onderlinge contacten.”
Vijfde molen
“De vijfde windmolen is gerealiseerd door coöperatie Zuidenwind en dat is gelukkig heel anders verlopen”, vervolgt Hennie. “Zodra Zuidenwind de vergunning voor het plaatsen van de windmolen kreeg, zijn ze met ons in gesprek gegaan. Zuidenwind gaf aan dat zij een deel van de opbrengst wilden investeren in een initiatief voor het gebied met als voorwaarde dat iedereen ervan moest profiteren. Het ging dus om collectieve compensatie in plaats van individueel. Als buurt hebben wij toen voorgesteld om te investeren in sneller internet, daar hadden we al langere tijd behoefte aan. Met de compensatie van de windmolen en een eigen bijdrage, hebben we het glasvezelnetwerk voor de buurt kunnen realiseren. In oktober 2015 is de molen in gebruik genomen en op 1 december zijn de aansluitingen voor de 15 adressen aangelegd.”
Meer contact en nog meer plannen
De coöperatie heeft inmiddels een volgend plan: asbestdaken vervangen voor zonnepanelen. Hennie Korten: “Doordat we nu veel meer contact hebben met elkaar, ontstaan ook dit soort plannen. Dat was niet gebeurd zonder de coöperatie.” Hennie heeft tot slot nog een tip voor bewoners die in een gebied wonen waar plannen zijn voor een windmolen, zoals in Beekbergsebroek: “Als je aan de kant blijft staan of alleen individuele compensatie wilt, dan komen er alleen maar verliezers uit. Verenig je als buurt en kijk wat de windmolen voor jouw leefomgeving kan betekenen. Wij hadden behoefte aan sneller internet maar in Beekbergsebroek hebben de bewoners misschien andere wensen. Organiseer je, zodat je sterker bent en zaken grootser kunt aanpakken. Met een coöperatie heb je een entiteit en wordt je een serieuze zakenpartner en het levert ook nog eens leuke sociale contacten op in de buurt.”