Terugblik lokale houtpellets maken

Terugblik lokale houtpellets maken

Pellets zijn duurzaam als ze uit de buurt komen en als ze bijvoorbeeld reststromen verwerken, zoals snoeihout. deA ziet pellets daarom als een duurzame verwarmingsopties in sommige situaties. Daarom werken we graag mee aan een duurzame kringloop van snoeihout dichtbij.

Stap een: Apeldoorn Noord

Stap één in de kringloop is snoeihout uit de buurt: bij ons komt dat van de energiebosjes aan de Noordkant van Apeldoorn. De energiebosjes liggen in Weteringsebroek en park Zuidbroek. In 2019 zijn de eerste bosjes, onder de hoogspanningsmasten, gesnoeid.

Stap twee: zelf of in Twente

De volgende stap is het maken van de pellets. Vorig jaar startten we een pilot om zelf pellets te maken met een gehuurde pelletmachine. Het bleek helaas niet haalbaar om een goede, stabiele kwaliteit pellets te vervaardigen. De snippers van het afgelopen jaar zijn daarom verkocht aan Bruins en Kwast in Goor. Dit bedrijf is echter gestopt met het maken van pellets. Daarom zijn we een samenwerking gestart met de firma Gedizo in Uddel. De pellets die Gedizo levert zijn vervaardigd uit restmateriaal van kozijnfabrieken uit de omgeving van Almelo.

Stap 3: Woudhuis

De pellets worden in grote balen bezorgd bij Campus Woudhuis, een groen werk-leerbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs. Zij verpakken de pellets in handzame zakken van vijftien kilo. De pellets zijn bij deA te bestellen en vervolgens op te halen op Campus Woudhuis. Voor 10 euro per rit worden de pellets ook op afspraak thuisbezorgd.
Let op: alleen uitleveren bestellingen op Campus Woldhuis. Geen losse of contante verkoop.
Over onze houtpellets