Van de voorzitter

Van de voorzitter

De boodschap is duidelijk: we gaan Nederland vergroenen met stroom uit hernieuwbare bronnen en zonder CO2 uit te stoten. Ook Apeldoorn moet energieneutraal worden. Het is een kwestie van doen! Maar hoe zorg je ervoor dat het niet bij praten blijft? Ik ga een paar plekken langs voor een persoonlijke check.
Thuis? check!
Thuis heb ik groene stroom via deA. Voor wie nog aarzelt: deA heeft veel meer groene, lokale stroom dan wordt verkocht aan klanten, dus er kunnen gemakkelijk een paar klanten bij. Wil je je huis snel op orde hebben, stap dan nu over; eitje!
Verder laten de smileys in ‘Mijn Dossier’ zien dat ik minder stroom en gas verbruik dan vorig jaar, zo doorgaan.
Vervoer? check!
En nu naar buiten. Een gemiddelde reis doe ik op de fiets. Ik zou eens bij Rank a Brand kunnen checken hoe mijn merk fiets scoort, voorlopig hou ik het op: groen genoeg. Voor grotere afstanden pak ik de trein: ik hoef alleen in de gaten te houden of het voornemen van de NS om op windenergie te gaan rijden echt wordt gerealiseerd voor 2018.
Financiële planning?
Als ik een publieke figuur zou zijn, maar ook als ik minder verwaaid op mijn werk zou willen aankomen, zou ik een elektrische auto willen. Daarvoor zie ik op allerlei plaatsen al laadpalen, vlak bij de voordeur van de Ecofactorij en de Cantharel bijvoorbeeld. Check. Wel bekruipt mij een zekere behoefte aan groene persoonlijke financiële planning: ik wil ook meedoen aan de volgende energieneutrale renovatieklus aan mijn huis en aan crowdfunding voor groene doelen.
Met geld kun je richting geven aan de toekomst. Ik word vrolijker: ik blijk toch meer te doen dan praten: ik geef geld uit. ‘Power to the customer’.  De enige plek waar iedereen koning kan zijn, is aan de toonbank en bij de Idealknop.
Stel de vraag
Gebruik dus je koopkracht en stel de vraag: hoeveel groener kan ik doen op de plek waar ik me bevind? Als wij klanten al onze leveranciers nu eens vragen of ze al groene, duurzame stroom hebben? In Groen licht zie je hoe grote bedrijven, grote afnemers van stroom, denken dat hun leverancier dat niet kan leveren. En dus vragen ze er niet om. Zonder vraag geen aanbod. Gebruik dus die koopkracht en stel de vraag: waar krijg jij je energie van?
Ik van deA natuurlijk. Check!
Arien Scholtens, voorzitter deA