deA start werving voor groot zonnepark op de Ecofactorij

Op donderdag 16 juni starten we met de verkoop van 2100 ZonDelen voor Zonnepark Ecofactorij. Leden van onze energiecoöperatie kunnen vanaf zaterdag 11 juni inschrijven. Daarmee komt de realisering van een grootschalig zonnepark op bedrijventerrein de Ecofactorij een grote stap dichterbij.
Het geplande zonnepark maakt zonne-energie mogelijk voor mensen en bedrijven die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen leggen en die hun energieverbruik toch willen verduurzamen. Zij kunnen ZonDelen kopen waarmee één-op-één zonnepanelen worden gelegd op het dak van een grote bedrijfsruimte aan de Ecofactorij. Ook voor mensen die met hun spaargeld een impuls willen geven aan duurzame energievoorziening van Apeldoorn, is het park een kans.
Bedrijven
Bedrijven kunnen met aankoop van de ZonDelen hun energieverbruik  vergroenen. Met Zonnepark Ecofactorij kunnen bedrijven die vergroening ook aantonen.  deA biedt bedrijven aan om bij de ZonDelen de Garanties van Oorsprong te kopen, waarmee ze het bewijs van de duurzaamheid van hun energie.
Voor en door Apeldoorn
deA realiseert Zonnepark Ecofactorij in nauwe samenwerking met het parkmanagement van de Ecofactorij, met dakeigenaar Henk van de Scheur en firma Oosterberg, gevestigd in het pand en tevens leverancier van de zonnepanelen. Het zonnedak wordt geïnstalleerd door installatiebedrijf Mulder Duurzaam. Het zonnepark is onderdeel van het plan om op de Ecofactorij slimmer om te gaan met vraag en aanbod van energie.
Snelle actie
Het zonnepark sluit nauw aan bij een wereldwijde ontwikkeling om over te stappen van fossiele, vervuilende brandstoffen naar duurzame, schone energie. Ook elders in Nederland verrijzen grote zonnedaken en zonneparken, zoals op Ameland, in Den Bosch en Zwolle. De crowdfunding die de installaties mogelijk maakt, loopt vaak zeer voorspoedig en de verkoop van participaties gaat snel.
Planning
De online inschrijving voor ZonDelen op Zonnepark Ecofactorij start op 16 juni nadat om 16.30 het officiële startsein van de campagne is gegeven. Leden van deA (Duurzame Energiecoöperatie Apeldoorn) krijgen vanaf 11 juni de mogelijkheid voor een voorinschrijving. Zij krijgen hierover a.s. vrijdag bericht.  Leden van deA krijgen € 50  korting op het eerste ZonDeel dat ze kopen. De installatie van de panelen is gepland vanaf september zodat het grote zonnedak vanaf november elektriciteit kan opwekken. ZonDeelhouders kunnen de opbrengst van de panelen dan online bekijken.
Naar de actie>