Zonnedak-award uitgereikt aan garage Bakker

Zonnedak-award uitgereikt aan garage Bakker

Op vrijdag 22 maart is de eerste zonnedak-award uitgereikt aan Garage Bakker in Apeldoorn. In de zomer van 2018 zijn op het dak van het bijna 100-jarige bedrijf 171 zonnepanelen gelegd. Naast Garage Bakker waren ook Tomra emballage-automaten en appartementencomplex de Vorstin genomineerd voor de prijs. De prijs is een initiatief van deA en de Taskforce Zonne-energie. Omdat zonnedaken hoog liggen, zijn ze vaak onzichtbaar. Doel van deze award is de positieve acties van veel bedrijven en organisaties te laten zien en hen in het zonnetje te zetten.
De zonnedak-award werd uitgereikt door wethouder Mark Sandmann aan Michael Lautenschultz van Garage Bakker. “Samen kunnen we meters maken met zonne-energie in Apeldoorn. Ik ben trots op bedrijven zoals Garage Bakker en de andere genomineerden die in 2018 flink hebben geïnvesteerd in zonne-energie.” aldus wethouder Mark Sandmann.

Niet de grootste, wel speciaal

Jury legt uit waarom juist deze daken zijn genomineerd


Erik Vos van coöperatie deA en Anne ten Brummelhuis van de Taskforce Zonne-energie vormden de jury. In de afgelopen maanden stelden zij een top 30 van zonnedaken in Apeldoorn op. Iedereen met een dak van meer dan 50 panelen kon zich inschrijven. Het viel de jury op dat er een positieve ontwikkeling gaande is waarin veel en ook zeer grote zonnedaken worden gerealiseerd door bedrijven en organisaties in Apeldoorn.
De drie genomineerden zijn qua aantal niet de grootste van de in 2018 gerealiseerde zonnedaken. Met de keuze voor deze initiatieven wil de jury zijn waardering te laten merken de enthousiaste, creatieve en vasthoudende manier waarop deze daken zijn gerealiseerd. Zo is bij Garage Bakker nagenoeg het hele dak bedekt, levert de Vorstin een gedeelte van de opbrengst terug aan de huurders. Tomra heeft het dak in fases gerealiseerd om het totaal van 719 panelen financieel mogelijk te maken.

Uitreiking

Met het feit dat de prijs uiteindelijk naar Garage Bakker ging, geeft de jury waardering voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die de volhoudendheid en de motivatie tonen een zonnedak te realiseren. Garage Bakker laat zien dat het wél mogelijk is. Met een aanstekelijk enthousiasme heeft het bedrijf werkelijk het hele dak vol weten te leggen en wekt het nu meer energie op dan het bedrijf aan elektriciteit verbruikt. Ook past Bakker led-verlichting toe, denkt het bedrijf na over andere mogelijkheden voor verduurzamen en willen de zonnepanelen ook zichtbaar maken voor de omgeving.

Resultaat op energierekening

De eigenaar van het garagebedrijf, Ronald Bakker, is trots op de aanleg van de installatie op het dak. “Het is toch ook een stukje toekomst waarin je kunt investeren.” Garage Bakker heeft voor de aanleg een SDE+ subsidie aangevraagd en gekregen. “Er komt veel bij kijken en het is niet altijd makkelijk, maar ik zie nu direct resultaat op de energierekening.”

Aanmelden 2019

Omdat het aanleggen van zonnedaken door het bedrijfsleven volop in ontwikkeling is, willen deA en de Taskforce Zonne-energie een jaarlijks fenomeen maken van de award-uitreiking. Voor 2019 zijn de eerste daken al aangemeld voor de groslijst voor dit jaar.

Aanmelden Zonnedak-award 2019