Blog 9: Hittegolf

Toen we terug kwamen van vakantie begon de hittegolf. Meer dan een week met temperaturen van rond de 30 graden. Voor ons kwam dit mooi uit! Nu kunnen we wat testen doen.
1. Peter is het dak op gegaan en heeft worteldoek en en tentzeil gespannen. Dit om de stralingswarmte te blokkeren. Dit werkte heel erg goed! Op de slaapkamer van Sven (voorkant) loopt in de zomer de temperatuur zo hoog op dat je er niet kunt slapen. Met de doeken ervoor bleef het een stuk koeler en kon hij gewoon op zijn eigen kamer blijven slapen. Ook in de keuken kan je in de namiddag bijna niet zijn. De zon staat er dan vol op. Nu kon zelfs de luxaflex open blijven.
2. We hebben als test de tuinsproeier op het dak gezet. Deze heeft in de ochtend en in de avond 10 minuten aan gestaan om het dak te koelen. Dit lijkt ook te helpen maar het is nog niet gelukt om dit met berekeningen te onderbouwen. Hier wordt nog aan gewerkt. Tevens is het uiteraard niet de bedoeling om dit met leidingwater te gaan doen als dit blijkt te werken. We laten dan een waterput slaan! Dan kunnen we zonder schuldgevoel ook de tuin blijven sproeien en het zwembad vullen.
3. Ventilatie. In de ochtend hebben we de ramen en deuren tegen elkaar open gezet om koele lucht binnen te laten. We hebben de temperatuur goed in de gaten gehouden en de eerste paar dagen hebben we alle deuren en ramen gesloten en alle gordijnen dicht gedaan als de temperatuur buiten warmer werd dan binnen. Pas laat op de avond hebben we de ramen weer open gezet.
We hebben twee dingen geleerd.
 We hebben CO2 meters in het huis. Toen we deze metingen bekeken bleek de CO2 waarde veel te hoog te zijn zonder ventilatie. De dagen erna hebben we de klapramen open gehouden en toen was de waarde weer goed. Dus niet alles afsluiten maar iets ventileren.
 Gevoelstemperatuur wijkt af van de werkelijke temperatuur. Nu we de meters hebben hangen kunnen we direct zien hoe warm het buiten en in huis is. Voor ons gevoel werd het vroeg in de avond koeler buiten dan binnen. De metingen zeggen iets anders. De buitentemperatuur was nog steeds veel hoger dan binnen. Dus als we op ons gevoel af waren gegaan hadden we alles open gezet en juist warme lucht naar binnen gelaten.
4. Gedrag aanpassen. We hebben een wasmachine waar een timer op zit. Omdat apparaten ook warmte afgeven hebben we de was alleen in de nacht gedaan. De droger hebben we helemaal niet gebruikt (normaliter deed ik dit wel omdat het sneller gaat). Dit om warmte afgifte van de apparaten te minimaliseren.
5. Helaas is ons eerste ontwerp voor de gevel afgekeurd. Maar tijdens de vakantie kwamen we op het idee van een groene gevel. Aan de zijkant van ons huis hebben we een muur waar een Wilde Winger op groeit. We hebben metingen gedaan en het blijkt dat het ongeveer 10 graden scheelt met een het stuk van dezelfde muur waar niets op groeit. Het mooie van deze plant is dat hij alleen in de zomer blad heeft. In de winter (wanneer je de warmte wel in huis wilt hebben) heeft deze plant helemaal geen blad. Een mooi idee om verder uit te werken.
Door alle testen te doen is het ons gelukt om de temperatuur in ons huis acceptabel te houden. De metingen ondersteunen dit en we gaan onze ideeën verder uitwerken.