Gertjan Mulder: “Renovatie is goed moment om monument te isoleren”
Van isoleren krijg je nooit spijt. Je huis blijft warm in de winter en koel in de zomer. Wil je graag van het gas af, dan is isoleren een goede eerste stap. Daarom organiseren we Duurzaam Huis, het bewonerstraject van deA waarmee we je helpen je huis te verduurzamen. Wanneer je hieraan meedoet, krijg je goed advies en word je snel en vakkundig geholpen. Aannemingsbedrijf Mulder uit Apeldoorn is een van de deelnemende bedrijven.
“Wij isoleren met name oude en monumentale huizen die voor 1920 zijn gebouwd”, vertelt Gertjan Mulder. “Omdat dit meestal ingrijpende maatregelen zijn, wachten de meeste mensen totdat ze op het punt staan om te gaan renoveren. Dat is het uitgelezen moment om te isoleren.”
Voorzetwanden bij isoleren oude huizen
“Oudere huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben, in tegenstelling tot nieuwere huizen, geen spouw in de buitenmuur”, legt Gertjan uit. “Een spouw kun je relatief gemakkelijk en goedkoop vullen. Omdat dit bij deze oudere huizen niet mogelijk is, plaatsen we vaak voorzetwanden tegen de binnenwanden. De rc-waarde die je hiermee bereikt is ongeveer 2,5 tot 3,5.”
Mooi strak afgewerkt
Het plaatsen van de wanden in bijvoorbeeld de woonkamer is een forse ingreep. “Al de elektra moet worden aangepast, de verwarming, et cetera.”, licht Gertjan toe. “Ook moet je er rekening mee houden dat je aan woonruimte zo’n 10-15 cm per wand inlevert. Voordeel is wel, dat je alle draden en leidingen in één keer mooi kunt wegwerken.” De tijdsindicatie van het klaren van een dergelijke klus is ongeveer een tot twee weken. “Dan is een woonkamer helemaal af, inclusief stuken en schilderen, als mensen dat willen.”
Plan van aanpak voor isoleren monumenten
Mulder restaureert en isoleert veel monumentale panden, bijvoorbeeld in de wijk De Parken in Apeldoorn. “Bij dit soort panden zijn we gebonden aan regels. Je moet accepteren dat je niet dezelfde isolatiewaarde gaat halen als bij een nieuwbouwhuis.” vertelt Gertjan.
De vloeren, wanden, dak en kozijnen van monumentale panden zijn vaak allemaal niet geïsoleerd. Als je dan begint te isoleren, moet je goed uitkijken dat het vocht niet op een andere plek gaat neerslaan waar het schade toe kan brengen aan bijvoorbeeld de constructie. Wanneer een vrijgekomen villa een nieuwe eigenaar krijgt, besluit deze vaak de villa helemaal te renoveren en gelijk te isoleren. Hiervoor maken we dan een plan van aanpak”, vertelt Gertjan.
Isoleren in fasen
“Een dergelijk plan kan in fasen uitgevoerd worden”, aldus Gertjan, “bijvoorbeeld in twee of drie jaar.” Mulder werkt met open begrotingen, dat houdt in dat mensen kunnen zien wat welk onderdeel kost. “Iemand kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een onderdeel als het sloopwerk zelf uit te voeren. Zo kun je de kosten wat beperken.”