Floriske van Geest

Mijn werk draait om de bewoner


en om het veranderproces in deze buurten

Floriske van Geest

Zo’n 10 jaar geleden ben ik de Randstad ‘ontvlucht’ voor de mooie, groene omgeving van Apeldoorn. En juist daarom steek ik dan ook graag mijn energie in het creëren van een fijne, leefbare toekomst. Bij deA kun je dat lekker concreet maken door hier samen met anderen in op te trekken.  

Innovator

In de praktijk ontwikkel ik nieuwe activiteiten voor deA. Dit zijn bijvoorbeeld projecten op het gebied van energiearmoede of om buurten te activeren aan de slag te gaan met hun eigen wensen om te verduurzamen.  
En het zijn juist al die mensen – collega’s, bewoners, vrijwilligers, maar ook professionals van andere organisaties – die mij steeds blijven inspireren en waar ik veel plezier mee heb.   

“Mijn werk draait om de bewoner en om het veranderproces in deze buurten. Ik ga uitzoeken welke maatregelen het beste passen in deze buurten, en hoe de bewoners hier enthousiast voor kunnen worden, bijvoorbeeld door het organiseren van informatieavonden en collectieve inkoop. Doordat ik deze functie doe vanuit deA, zijn de lijntjes kort, kan ik gebruik maken van veel kennis, ervaring en mogelijkheden van de coöperatie.” Floriske is de vijfde energieregisseur in Apeldoorn. Ze zijn aangesteld door gemeente Apeldoorn om in diverse wijken de energietransitie te versnellen. “Het is een afwisselende functie: soms ben je aanspreekpunt, soms de routekaart of de aanjager en soms de smeerolie in de energietransitie.”

Kans voor je huis

“Op dit moment zitten we volop in de overgang van fossiele energie, bijvoorbeeld uit gas en olie, naar het gebruik van duurzame vormen van energie. Ik vind het heel boeiend om deze transitie van dichtbij mee te maken en hier meer aan bij te kunnen dragen dan ik met mijn eigen huis voor elkaar kan krijgen. De aandacht die hier nu voor is, biedt nieuwe kansen om je huis en woonomgeving een boost te geven. Met relatief simpele ingrepen kun je je energierekening verlagen én het comfort verhogen. Zo haal ik er zelf veel lol uit als de zon lekker schijnt en je de meter achteruit ziet lopen. Je kunt zelfs precies zien wanneer er een wolkenpartij voorbij kwam! En ook zonder budget kun je al resultaat bereiken.“

Samen het initiatief nemen in Zuid

“Je eigen huis is natuurlijk pas het begin. Het wordt helemaal leuk als je samen met je buren of wijk projecten met impact kunt opzetten. En dat is wat ik samen met bewoners wil gaan doen in Zuid. Mijn werkgebied Zuid bestaat uit de Brummelhof, het Vogelkwartier en het Staatsliedenkwartier, het Componisten- en het Rivierenkwartier. Woon of werk je in of bij dit gebied en heb je wensen of ideeën? Mail mij; ik denk graag met je mee hoe we dat zouden kunnen realiseren.”

Mooiere wereld maken

“In 2013 ben ik in Apeldoorn komen wonen. Apeldoorn is echt ons thuis geworden, waar we regelmatig lekker de bossen in kunnen en waar de mensen elkaar kennen. Mijn kinderen zijn bijna 10 en 12 jaar. Van hun zouden we wel mogen verhuizen, maar… dan slechts tot het einde van de straat. Naast het energieregisseurschap heb ik een eigen bedrijf Florentina. Hiermee maak ik ontwerpen om je eigen huis nog persoonlijker te maken. Voor mij complementeren deze twee elkaar en kan ik zo op verschillende manieren werken aan een mooiere wereld.”

Zoek je buurt

 • Geen resultaten gevonden
 • 4
  mrt

  Informatieavond: zijn zonnepanelen nog aantrekkelijk?

  19:30 tot 21:30, ACEC Café, Roggestraat 44, Apeldoorn

 • 20
  mrt

  Isolatieavond Welgelegen

  19:30 tot 21:30, Hertog van Gelreschool, Morellenlaan 47

 • 18
  apr

  Workshop: stappenplan cv vervangen

  19:30 tot 21:30, ACEC-café, Roggestraat 44 Apeldoorn

 • 29
  mei

  Informatieavond over de thuis- en buurtbatterij

  19:30 tot 21:30, ACEC-café, Roggestraat 44 Apeldoorn