Van Tongeren: “Isoleren van huizen vraagt creativiteit”

Van isoleren krijg je nooit spijt. Je huis blijft er warm in de winter en koel in de zomer door. Energiecoöperatie deA helpt je met een collectieve isolatieactie, in samenwerking met lokale en regionale bedrijven! Van Tongeren Bouw is een van deze bedrijven en houdt zich bezig met renovatie-, verbouw en onderhoudswerkzaamheden aan particuliere woningen.

Bij huizen isoleren moet je soms creatief zijn

“Wij krijgen hierbij steeds meer te maken met isoleren van bestaande woningen”, vertelt de 28 jarige Thomas van Tongeren,” vandaar dat wij als partnerbedrijf meedoen aan de isolatieactie.”

Van het gas af met warmtepomp

Het familiebedrijf bestaat sinds 1900 en Thomas is de vierde generatie die nu de hamer in handen heeft. “Mijn vader heeft 40 jaar ervaring. Het komt wel voor dat wij gevraagd worden een woning te renoveren die wij zelf 50 jaar geleden gebouwd hebben. Ik overleg dan ook veel met mijn vader die nog steeds werkzaam is.” De focus ligt inmiddels op energiebesparing. “We hebben bijvoorbeeld onlangs een jaren 70 woning zo gerenoveerd, dat deze helemaal van het gas af is. We werkten hierbij samen met een installateur die een warmtepomp plaatste”, vertelt hij enthousiast. “Deze mensen zijn er enorm blij mee.”

De oplossingen voor isoleren van bestaande woningen liggen soms niet voor de hand. “Als partnerbedrijven van deze isolatieactie hebben we onderling goed contact”, vertelt Thomas.  “Het komt dan ook regelmatig voor dat we samen aan de koffie zitten en met elkaar sparren over de zaken die we tegenkomen. We leren hierbij van elkaar: ieder brengt zijn eigen ervaring mee en je moet soms creatief zijn. Samen kun je veel bereiken.”

Isoleren met behoud van oude elementen

Van Tongeren heeft in januari al zes aanvragen ontvangen via de isolatie-actie. “De mensen willen graag weten welke oplossingen wij voor verduurzaming van hun woning hebben, wat haalbaar is en wat de gevolgen van deze oplossingen zijn”, vertelt Thomas. “Zo hadden we onlangs een woning uit 1900 met mooi lijstwerk op het plafond. We wilden van binnenuit isoleren. Maar om het lijstwerk te behouden, hebben we in plaats van een dikke voorzetwand te plaatsen, ervoor gekozen het isolatiemateriaal direct op de wand aan te brengen. De isolatiewaarde is hierdoor iets minder ten opzichte van de laatstgenoemde methode, maar je moet soms schipperen als je waardevolle elementen wilt behouden.”

Buitenkant isoleren

Een ander voorbeeld van verduurzaming is een bungalow in Beekbergen die Van Tongeren Bouw helemaal ‘ingepakt’ heeft. “We hebben de woning aan de buitenkant geïsoleerd”, verduidelijkt Thomas. “Hierdoor moest ook de dakconstructie vernieuwd worden. De wand is helemaal gestuct en vervolgens met steenstrips beplakt. Ik vind het resultaat mooi geworden. De bewoners zijn in het buitengebied afhankelijk van propaangas. Ze zullen door de isolerende maatregelen flink minder gas gaan gebruiken.”

Wil je jouw woning ook isoleren?

Doe mee aan de collectieve isolatieactie

deA | Partner | van Tongeren Bouw