Van Tongeren Bouw

Flink minder gasverbruik door isolatie


sommige oplossingen liggen niet altijd voor de hand

Van Tongeren Bouw

Van isoleren krijg je nooit spijt. Je huis blijft er warm in de winter en koel in de zomer door. Wil je graag van het gas af, dan is isoleren een goede eerste stap. Daarom organiseren we Duurzaam Huis, het bewonerstraject van deA waarmee we je helpen je huis te verduurzamen. Wanneer je hieraan meedoet, krijg je goed advies en word je snel en vakkundig geholpen. Van Tongeren Bouw uit Apeldoorn is een van de deelnemende bedrijven en houdt zich bezig met renovatie-, verbouw en onderhoudswerkzaamheden aan particuliere woningen.

Van het gas af met warmtepomp

“Wij krijgen hierbij steeds meer te maken met isoleren van bestaande woningen”, vertelt de 28 jarige Thomas van Tongeren. Het familiebedrijf bestaat sinds 1900 en Thomas is de vierde generatie die nu de hamer in handen heeft. “Mijn vader heeft 40 jaar ervaring. Het komt wel voor dat wij gevraagd worden een woning te renoveren die wij zelf 50 jaar geleden gebouwd hebben. Ik overleg dan ook veel met mijn vader die nog steeds werkzaam is.” De focus ligt inmiddels op energiebesparing. “We hebben bijvoorbeeld onlangs een jaren 70 woning zo gerenoveerd, dat deze helemaal van het gas af is. We werkten hierbij samen met een installateur die een warmtepomp plaatste”, vertelt hij enthousiast. “Deze mensen zijn er enorm blij mee.”

De oplossingen voor isoleren van bestaande woningen liggen soms niet voor de hand. “Als partnerbedrijven hebben we onderling goed contact”, vertelt Thomas.  “Het komt dan ook regelmatig voor dat we samen aan de koffie zitten en met elkaar sparren over de zaken die we tegenkomen. We leren hierbij van elkaar: ieder brengt zijn eigen ervaring mee en je moet soms creatief zijn. Samen kun je veel bereiken.”

Isoleren met behoud van oude elementen

“De mensen willen graag weten welke oplossingen wij voor verduurzaming van hun woning hebben, wat haalbaar is en wat de gevolgen van deze oplossingen zijn”, vertelt Thomas. “Zo hadden we onlangs een woning uit 1900 met mooi lijstwerk op het plafond. We wilden van binnenuit isoleren. Maar om het lijstwerk te behouden, hebben we in plaats van een dikke voorzetwand te plaatsen, ervoor gekozen het isolatiemateriaal direct op de wand aan te brengen. De isolatiewaarde is hierdoor iets minder ten opzichte van de laatstgenoemde methode, maar je moet soms schipperen als je waardevolle elementen wilt behouden.”

Buitenkant isoleren

Een ander voorbeeld van verduurzaming is een bungalow in Beekbergen die Van Tongeren Bouw helemaal ‘ingepakt’ heeft. “We hebben de woning aan de buitenkant geïsoleerd”, verduidelijkt Thomas. “Hierdoor moest ook de dakconstructie vernieuwd worden. De wand is helemaal gestuct en vervolgens met steenstrips beplakt. Ik vind het resultaat mooi geworden. De bewoners zijn in het buitengebied afhankelijk van propaangas. Ze zullen door de isolerende maatregelen flink minder gas gaan gebruiken.”

Zoek je een bedrijf om je klus uit te voeren?

Vraag je advies of offerte aan via onze coöperatie

Zodra je de offerte aanvraagt, selecteren wij een geschikt bedrijf. En voor de duidelijkheid: we ontvangen daar geen provisie voor.