Veldwerk Nederland in Het Woldhuis

Bij Veldwerk Nederland in Het Woldhuis in Apeldoorn staat genieten van de natuur, natuurbeleving, ontdekking en natuureducatie centraal. Groepen kunnen er terecht voor een werkweek. De zomerschool vond er onderdak. Stages, natuurlessen, de natuurwerkdag, er wordt van alles georganiseerd, zelfs het logeerhuis van Sint Nicolaas in november. Marcel Schäffer, beheer van Het Woldhuis: ‘Het verblijf is aangenaam in Het Woldhuis. Voor o.a. de verwarming maken we natuurlijk gebruik van groene energie van deA (duurzame energie Apeldoorn). Een bewuste keuze om de energie die wij nodig hebben, lokaal te laten opwekken op een manier die het label groen verdient.’

Missie
Door inzet van natuureducatie stimuleert Veldwerk Nederland een duurzame leefstijl bij mensen van alle leeftijden. ‘Dit doen wij door het ontwikkelen en uitvoeren van natuureducatieve activiteiten, die gebaseerd zijn op wetenschappelijke kennis én praktijkervaring. Met onze activiteiten raken wij mensen in hun hart en verbinden wij ze met hun natuurlijke leefomgeving’, aldus Marcel Schäffer.

Veldwerk Nederland, kennis – en praktijkcentrum voor natuureducatie
Veldwerk Nederland brengt mens en natuur met elkaar in contact door intermediairs zoals kindercentra, basisscholen, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs, zorginstellingen, recreatiebedrijven, natuurorganisaties en NME-organisaties te ondersteunen, bij het opzetten van zelfontdekkend leren van de buitenomgeving en natuureducatie.

Veldwerk Nederland traint beroepskrachten en vrijwilligers. Ook voor advies over effectieve natuur-educatieve methodes en producten, of het ontwikkelen en testen ervan, kunt u bij hen terecht. Marcel Schäffer: ‘Veel van ons werk krijgt vorm in lesmateriaal of andere educatieve materialen. Daarnaast geven we regelmatig educatieve uitgaven uit.’ De Veldwerk(web)Winkel is dan ook het adres voor natuuronderwijs, buitenactiviteiten en veldwerkmaterialen.

In de praktijkcentra in Apeldoorn en Orvelte verzorgt Veldwerk Nederland natuureducatie in de vorm van natuurwerkweken of schoolkampen. Beide locaties zijn ook te huur voor familieweekenden, feesten, presentaties of vergaderingen.

Marcel Schäffer: ‘Wat je een ander leert, moet je ook zelf doen. Dat zie je terug in het streven naar een duurzame bedrijfsvoering. Dat lukt niet alleen, daarvoor heb je partners nodig. Of het nu gaat om afvalscheiding, biologische producten of energie. Het is mooi dat deA zorgt voor de groene energie en daarmee ook lokale initiatieven steunt om groene energie op te wekken. Zo komt de energie uit de eigen leefomgeving. Als we allemaal mee doen kunnen we nog lang genieten van de natuur en elkaar.’