Energiebosjes
Stoppen met aardgas en zoeken naar andere warmtebronnen. Dat is de omslag die we aan het maken zijn. Anders dan nu, gaan we in de toekomst op verschillende manieren verwarmen. Ook het verwarmen met pelletketels hoort daarbij. Die zijn bijvoorbeeld geschikt in de buitengebieden, als elektrisch verwarmen niet mogelijk is. Pellets zijn CO2-neutraal, tenminste, als het hout duurzaam groeit én uit de buurt komt. Daarom doet onze coöperatie een pilot en onderzoeken we of het mogelijk is pellets te maken van snoeihout uit Apeldoorn en die op de markt te brengen.
Grond in beheer als productiebos
In 2014 hebben we enkele kleinere percelen in Apeldoorn in beheer gekregen. Samen met de Agrarische Natuurvereniging Veluwe IJsselzoom hebben we energiebosjes ontwikkeld in park Zuidbroek en in de Weteringse Broek. In 2015 is op de percelen geen gras, maar zijn wilgen, elzen en berken aangeplant. In het gebied wordt gewandeld en gefietst. Na circa zes jaar worden de takken gesnoeid en verwerkt tot pellets voor pelletkachels en pelletketels. De stobbes (stronken) groeien weer opnieuw aan.

“Met wind en zon gaan we het energieprobleem niet helemaal oplossen. Voor sommige situaties hebben we biomassa nodig om te kunnen verwarmen. Gas is natuurlijk een aflopende zaak en daar moeten vervangers voor komen die CO2-neutraal zijn.”Hans Wolf
Scheelt transport, CO2 en fijnstof
deA werkt graag mee aan een duurzame kringloop van snoeihout dichtbij. Houtpellets zijn pas duurzaam als ze uit de buurt komen en als ze bijvoorbeeld reststromen verwerken. Daarom zetten we ons in voor deze kleine kringloop dichtbij. De pellets worden nu nog in Twente geproduceerd. De productie dichtbij scheelt transportkosten en vervuiling. Verwarmen met pellets levert veel minder fijnstof dan de houtkachel of open haard.
Veelgestelde vragen
-
Wat kosten houtpellets?
- Prijs per zak à 15 kg: kijk voor de actuele prijzen in de webwinkel
- Verpakt in zakken van 15 kg
- Bezorgkosten (uitsluitend voor leden in de gemeente Apeldoorn €10,00 incl. BTW)
-
Afhalen en bezorgen
Afhalen houtpellets: elke donderdag.
Tijden:
10:00 – 12:00 uur
13:00 – 15:00 uurCampus Woudhuis
Het Woldhuis 13
7325 WN ApeldoornBezorging: uitsluitend (voor leden) binnen de gemeente Apeldoorn €10,00 incl. BTW
-
Hoe zit het met fijnstof?
Bij de verbranding van houtpellets komt er ook fijnstof vrij. Dat is vele malen minder dan bij houtstook met de allesbrander, houtkachel, open haard of vuurkorf. Maar ook meer dan bij de verbranding van aardgas. Hoeveel het precies is hangt af van de verbranding, de installatie, de schoorsteen en de filtering. Als heel Apeldoorn zou overstappen naar de pelletkachel, zouden we een probleem met de luchtkwaliteit krijgen.
Maar dat is niet het geval. De pelletkachel of -ketel is een kleinschalige oplossing waarmee een gedeelte van de Apeldoornse woningen (bijvoorbeeld in het buitengebied) kan worden voorzien van CO2-neutrale energie. Duurzaam gekweekt en direct uit de buurt. Met de huidige kennis kiest onze coöperatie daarom met een gerust en groen hart voor deze pilot met lokale, duurzame houtpellets.
-
Kan ik houtpellets kopen bij deA?
Voor iedereen met een pelletkachel: deA en campus Woudhuis werken samen met het maken en verpakken van pellets. De medewerkers van de campus verpakken de regionale houtpellets voor de leden en afnemers van onze lokale energiecoöperatie. Ook is de campus een afhaalpunt voor bestellingen.
Campus Woudhuis is het groene werk-leerbedrijf gevestigd in de boerderij naast IVN Woldhuis. De medewerkers zijn mensen met een arbeidsbeperking en leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs. De campus biedt hen een werkplek, dagbesteding of een stageplek. Door de samenwerking met deA is het verpakken van de pellets nu één van de werkzaamheden. Ook kun je bestellingen afhalen op de campus.
-
Waarom levert deA houtpellets?
Stoppen met aardgas en zoeken naar andere warmtebronnen. Dat is de omslag die we aan het maken zijn. Anders dan nu, gaan we in de toekomst op verschillende manieren verwarmen. Ook het verwarmen met pelletketels hoort daarbij. Die zijn bijvoorbeeld geschikt in de buitengebieden, als elektrisch verwarmen niet mogelijk is.
Pellets zijn CO2-neutraal, tenminste, als het hout duurzaam groeit én uit de buurt komt. Daarom doet onze coöperatie een pilot en onderzoeken we of het mogelijk is pellets te maken van snoeihout uit Apeldoorn en die op de markt te brengen.
Nieuws
Meer berichten
Scheelt transport, CO2 en fijnstof
Alleen voor particulieren uit Apeldoorn en omgeving. Gratis transport voor leden.
Houtpellets bestellen