Houtpellets

Energiebosjes en houtpellets van ons samen


duurzame kringloop van snoeihout dichtbij


Houtpellets bestellen

Energiebosjes

Stoppen met aardgas en zoeken naar andere warmtebronnen. Dat is de omslag die we aan het maken zijn. Anders dan nu, gaan we in de toekomst op verschillende manieren verwarmen. Ook het verwarmen met pelletketels hoort daarbij. Die zijn bijvoorbeeld geschikt in de buitengebieden, als elektrisch verwarmen niet mogelijk is. Pellets zijn CO2-neutraal, tenminste, als het hout duurzaam groeit én uit de buurt komt. Daarom doet onze coöperatie een pilot en onderzoeken we of het mogelijk is pellets te maken van snoeihout uit Apeldoorn en die op de markt te brengen.

Grond in beheer als productiebos

In 2014 hebben we enkele kleinere percelen in Apeldoorn in beheer gekregen. Samen met de Agrarische Natuurvereniging Veluwe IJsselzoom hebben we energiebosjes ontwikkeld in park Zuidbroek en in de Weteringse Broek. In 2015 is op de percelen geen gras, maar zijn wilgen, elzen en berken aangeplant. In het gebied wordt gewandeld en gefietst. Na circa zes jaar worden de takken gesnoeid en verwerkt tot pellets voor pelletkachels en pelletketels. De stobbes (stronken) groeien weer opnieuw aan.

Hans Wolf
“Met wind en zon gaan we het energieprobleem niet helemaal oplossen. Voor sommige situaties hebben we biomassa nodig om te kunnen verwarmen. Gas is natuurlijk een aflopende zaak en daar moeten vervangers voor komen die CO2-neutraal zijn.” Hans Wolf | Biomassa
Houtpellets Houtpellets

Scheelt transport, CO2 en fijnstof

deA werkt graag mee aan een duurzame kringloop van snoeihout dichtbij.

Faq

 • Hoe zit het met fijnstof?

  Bij de verbranding van houtpellets komt er ook fijnstof vrij. Dat is vele malen minder dan bij houtstook met de allesbrander, houtkachel, open haard of vuurkorf. Maar ook meer dan bij de verbranding van aardgas. Hoeveel het precies is hangt af van de verbranding, de installatie, de schoorsteen en de filtering. Als heel Apeldoorn zou overstappen naar de pelletkachel, zouden we een probleem met de luchtkwaliteit krijgen.

  Maar dat is niet het geval. De pelletkachel of -ketel is een kleinschalige oplossing waarmee een gedeelte van de Apeldoornse woningen (bijvoorbeeld in het buitengebied) kan worden voorzien van CO2-neutrale energie. Duurzaam gekweekt en direct uit de buurt. Met de huidige kennis kiest onze coöperatie daarom met een gerust en groen hart voor deze pilot met lokale, duurzame houtpellets.

 • Waar komen de houtpellets vandaan?

  deA werkt graag mee aan een duurzame kringloop van snoeihout dichtbij. Houtpellets zijn pas duurzaam als ze uit de buurt komen en als ze bijvoorbeeld reststromen verwerken. Daarom zetten we ons in voor deze kleine kringloop dichtbij. De pellets worden nu nog in Twente geproduceerd. De productie dichtbij scheelt transportkosten en vervuiling. Verwarmen met pellets levert veel minder fijnstof dan de houtkachel of open haard. Verwarmen met pellets uit de buurt is duurzaam en CO2-neutraal.

 • Wat zijn de prijzen?
  • Prijs per zak à 15 kg: €5,00, incl. BTW
  • Verpakt in zakken van 15 kg 
  • Bezorgkosten (uitsluitend de gemeente Apeldoorn €10,00 incl. BTW)
 • Afhalen en bezorgen

  Afhalen houtpellets: elke 3e donderdag van de maand.
  Tijden:
  10:00 – 12:00 uur
  13:00 – 15:00 uur

  Campus Woudhuis (kaart)
  Het Woldhuis 1
  7325 WN Apeldoorn

  Bezorging: uitsluitend binnen de gemeente Apeldoorn €10,00 incl. BTW