Energiebosjes

Energiebosjes en houtpellets van ons samen


duurzame kringloop van snoeihout dichtbij

Energiebosjes

Stoppen met aardgas en zoeken naar andere warmtebronnen. Dat is de omslag die we aan het maken zijn. Anders dan nu, gaan we in de toekomst op verschillende manieren verwarmen. Ook het verwarmen met pelletketels hoort daarbij. Die zijn bijvoorbeeld geschikt in de buitengebieden, als elektrisch verwarmen niet mogelijk is. Pellets zijn CO2-neutraal, tenminste, als het hout duurzaam groeit én uit de buurt komt. Daarom doet onze coöperatie een pilot en onderzoeken we of het mogelijk is pellets te maken van snoeihout uit Apeldoorn en die op de markt te brengen.

Grond in beheer als productiebos

In 2014 hebben we enkele kleinere percelen in Apeldoorn in beheer gekregen. Samen met de Agrarische Natuurvereniging Veluwe IJsselzoom hebben we energiebosjes ontwikkeld in park Zuidbroek en in de Weteringse Broek. In 2015 is op de percelen geen gras, maar zijn wilgen, elzen en berken aangeplant. In het gebied wordt gewandeld en gefietst. Na circa zes jaar worden de takken gesnoeid en verwerkt tot pellets voor pelletkachels en pelletketels. De stobbes (stronken) groeien weer opnieuw aan.

Energiebosjes
“Met wind en zon gaan we het energieprobleem niet helemaal oplossen. Voor sommige situaties hebben we biomassa nodig om te kunnen verwarmen. Gas is natuurlijk een aflopende zaak en daar moeten vervangers voor komen die CO2-neutraal zijn.” Hans Wolf
Duurzame kringloop van snoeihout dichtbij

Scheelt transport, CO2 en fijnstof

deA werkt graag mee aan een duurzame kringloop van snoeihout dichtbij. Houtpellets zijn pas duurzaam als ze uit de buurt komen en als ze bijvoorbeeld reststromen verwerken. Daarom zetten we ons in voor deze kleine kringloop dichtbij. De pellets worden nu nog in Twente geproduceerd. De productie dichtbij scheelt transportkosten en vervuiling. Verwarmen met pellets levert veel minder fijnstof dan de houtkachel of open haard.

Energiebosjes Energiebosjes

Houtpellets uit de buurt

Verwarmen met houtpellets uit de buurt is duurzaam en CO2-neutraal

Veelgestelde vragen

 • Wat kosten houtpellets?
  • Prijs per zak à 15 kg: kijk voor de actuele prijzen in de webwinkel
  • Verpakt in zakken van 15 kg 
  • Bezorgkosten (uitsluitend voor leden in de gemeente Apeldoorn €10,00 incl. BTW)
 • Afhalen en bezorgen

  Afhalen houtpellets: elke donderdag.
  Tijden:
  10:00 – 12:00 uur
  13:00 – 15:00 uur

  Campus Woudhuis
  Het Woldhuis 13
  7325 WN Apeldoorn

  Bezorging: uitsluitend (voor leden) binnen de gemeente Apeldoorn €10,00 incl. BTW

 • Hoe zit het met fijnstof?

  Bij de verbranding van houtpellets komt er ook fijnstof vrij. Dat is vele malen minder dan bij houtstook met de allesbrander, houtkachel, open haard of vuurkorf. Maar ook meer dan bij de verbranding van aardgas. Hoeveel het precies is hangt af van de verbranding, de installatie, de schoorsteen en de filtering. Als heel Apeldoorn zou overstappen naar de pelletkachel, zouden we een probleem met de luchtkwaliteit krijgen.

  Maar dat is niet het geval. De pelletkachel of -ketel is een kleinschalige oplossing waarmee een gedeelte van de Apeldoornse woningen (bijvoorbeeld in het buitengebied) kan worden voorzien van CO2-neutrale energie. Duurzaam gekweekt en direct uit de buurt. Met de huidige kennis kiest onze coöperatie daarom met een gerust en groen hart voor deze pilot met lokale, duurzame houtpellets.

 • Kan ik houtpellets kopen bij deA?

  Voor iedereen met een pelletkachel: deA en campus Woudhuis werken samen met het maken en verpakken van pellets. De medewerkers van de campus verpakken de regionale houtpellets voor de leden en afnemers van onze lokale energiecoöperatie. Ook is de campus een afhaalpunt voor bestellingen.

  Campus Woudhuis is het groene werk-leerbedrijf gevestigd in de boerderij naast IVN Woldhuis. De medewerkers zijn mensen met een arbeidsbeperking en leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs. De campus biedt hen een werkplek, dagbesteding of een stageplek. Door de samenwerking met deA is het verpakken van de pellets nu één van de werkzaamheden. Ook kun je bestellingen afhalen op de campus.

 • Waarom levert deA houtpellets?

  Stoppen met aardgas en zoeken naar andere warmtebronnen. Dat is de omslag die we aan het maken zijn. Anders dan nu, gaan we in de toekomst op verschillende manieren verwarmen. Ook het verwarmen met pelletketels hoort daarbij. Die zijn bijvoorbeeld geschikt in de buitengebieden, als elektrisch verwarmen niet mogelijk is.

  Pellets zijn CO2-neutraal, tenminste, als het hout duurzaam groeit én uit de buurt komt. Daarom doet onze coöperatie een pilot en onderzoeken we of het mogelijk is pellets te maken van snoeihout uit Apeldoorn en die op de markt te brengen.

Snipperdag energiebosje Ganzevlesweg

Snipperdag energiebosje Ganzevlesweg

Het energiebosje aan de Ganzevlesweg is voor het eerst geoogst. De houtsnippers zijn aangeleverd aan de warmtecentrale van Ennatuurlijk in

Warme samenwerking pellets Campus Woudhuis en deA

Warme samenwerking pellets Campus Woudhuis en deA

deA en Campus Woudhuis zijn een warme samenwerking begonnen. De medewerkers van de campus verpakken de regionale houtpellets voor de

Terugblik lokale houtpellets maken

Terugblik lokale houtpellets maken

Pellets zijn duurzaam als ze uit de buurt komen en als ze bijvoorbeeld reststromen verwerken, zoals snoeihout. deA ziet pellets

Energiebosje Zuidbroek gesnoeid: eerste Apeldoornse pellets in de maak

Energiebosje Zuidbroek gesnoeid: eerste Apeldoornse pellets in de maak

De energiebosjes in park Zuidbroek zijn voor het eerst gesnoeid. Het hout wordt nu gedroogd om straks te verwerken tot

Hoe schokbestendig is deA?

Hoe schokbestendig is deA?

Twee weken geleden besteedde Arjan Lubach aandacht aan het fenomeen ‘groene stroom’. Over deze uitzending ontvingen we diverse vragen. Het antwoord

Ga mee op excursie naar Attero

Ga mee op excursie naar Attero

Vind je het leuk op eens te gaan kijken waar de energie voor Apeldoorn wordt opgewekt? Eén van die plekken

Ga je mee naar Attero?

Wil je zelf zien hoe energie van het gft uit je container wordt gemaakt? Ga op 15 september mee op

Energiebosjes

Scheelt transport, CO2 en fijnstof

Alleen voor particulieren uit Apeldoorn en omgeving. Gratis transport voor leden.

Houtpellets bestellen