deA | Energiebosjes

Energiebosjes en houtpellets van ons samen

Stoppen met aardgas en zoeken andere warmtebronnen. Dat is de omslag die we aan het maken zijn. Anders dan nu, gaan we in de toekomst op verschillende manieren verwarmen. Ook het verwarmen met pelletketels hoort daarbij. Die zijn bijvoorbeeld geschikt in de buitengebieden, als elektrisch verwarmen niet mogelijk is. Pellets zijn CO2-neutraal, tenminste, als het hout duurzaam groeit én uit de buurt komt. Daarom doet onze coöperatie een pilot en onderzoeken we of het mogelijk is in Apeldoorn pellets te maken uit snoeihout en die op de markt te brengen.

Grond in beheer als productiebos

In 2014 hebben we enkele kleinere percelen in Apeldoorn in beheer gekregen. Samen met de Agrarische Natuurvereniging Veluwe IJsselzoom hebben we energiebosjes ontwikkeld in park Zuidbroek en in de Weteringse Broek. In 2015 is op de percelen geen gras, maar zijn wilgen, elzen en berken aangeplant. In het gebied wordt gewandeld en gefietst. Na circa zes jaar worden de takken gesnoeid en verwerkt tot pellets voor pelletkachels en pelletketels. De stobbes (stronken) groeien weer opnieuw aan.

Houtpellets - made in Apeldoorn

Begin 2019 is het eerste energiebosje in het park Zuidbroek (onder de hoogspanningslijn) geoogst. deA onderzoekt in een pilot of deze eerste oogst in eigen beheer verwerkt kan worden tot houtpellets. Als het experiment slaagt, kunnen in het najaar 2019 de eerste in Apeldoorn geproduceerde houtpellets geleverd worden. Duurzame energie van en voor Apeldoorn. In september verwachten we de eerste pellets te kunnen leveren. Belangstelling? Laat het ons weten.

Scheelt transport, CO2 en fijnstof

De pellets worden in Apeldoorn geproduceerd, het snoeihout komt van klimaatverantwoord beheerd terrein. De productie dichtbij scheelt transportkosten en vervuiling. Verwarmen met pellets levert veel minder fijnstof dan de houtkachel of open haard. Verwarmen met pellets uit de buurt is duurzaam en CO2-neutraal.

Omroep Gelderland | Energiebosjes

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hans Wolf Biomassa

"Met wind en zon gaan we het energieprobleem niet helemaal oplossen. We hebben daarnaast ook biomassa nodig om onze huizen te kunnen verwarmen. Gas is natuurlijk een aflopende zaak en daar moeten vervangers voor komen die CO2 neutraal zijn."