Zonnepanelen

Wie is mijn netbeheerder?

In onze regio is Liander de netbeheerder.

Moet ik bij de netbeheerder melden dat ik zonnepanelen heb?

Ja, nadat de zonnepanelen zijn gemonteerd moet u bij uw netbeheerder Liander melden dat u energie teruglevert op het net. Op de website van Liander vindt u alle informatie en het aanmeldformulier.

Moet ik lid zijn van deA om mee te doen met de zonnepanelenactie?

Nee, iedereen die in de gemeente Apeldoorn woont kan meedoen. Als lid krijgt u wel 5% korting.

Ik ben lid van deA, krijg ik dan korting?

Ja, als u lid bent van de coöperatie krijgt u 5% korting. De korting wordt verrekend op de factuur van de installateur.

Ik krijg energie geleverd via het energiebedrijf van deA, krijg ik korting?

Ja, als u klant bent van het energiebedrijf krijgt u 5% korting. De korting wordt verrekend op de factuur van de installateur.

Als ik samen met mijn buren meedoe, ben ik dan goedkoper uit?

U vraagt zelf een offerte aan bij de installateur. Als u dat samen met uw buren doet, kunt u bij de installateur vragen om een korting. De installateur bepaalt zelf of hij deze korting verstrekt.

Kan ik nog een landelijke subsidie krijgen ?

Op dit moment is er geen subsidie beschikbaar voor zonnepanelen.

Verkoopt deA ook zonnepanelen?

deA verkoopt zelf geen zonnepanelen. deA heeft wel afspraken met diverse installateurs in Apeldoorn. Als u lid of klant bent van deA, krijgt u bij deze installateurs 5% korting op de aanschaf van de panelen.

Welke vergoeding hanteert deA voor teruglevering?

Als u zonnepanelen op uw dak heeft liggen, produceert u zelf energie. Deze energie wordt terug geleverd op het net. De hoeveelheid energie die u produceert, wordt tegen dezelfde prijs verrekend met de hoeveelheid die u afneemt. Wanneer u over het jaar meer energie produceert dat u afneemt dan ontvangt u over de extra geproduceerde energie de ‘kale’ elektriciteitsprijs. Dit is de prijs die u ook zelf betaalt zonder energiebelasting.

Ik woon in een huurwoning, kan ik dan ook meedoen?

De actie richt zich op mensen met een koophuis omdat zij baas zijn over hun eigen dak. Als u toestemming van uw verhuurder heeft om zonnepanelen te plaatsen dan kunt u natuurlijk ook aan de actie meedoen. Het is dan wel verstandig om goede afspraken met uw verhuurder te maken over hoe te handelen bij verhuizing.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Het aanbrengen van PV-panelen is in principe vergunningvrij. Alleen voor monumenten en woningen in een beschermd dorp of stadsgezicht is een vergunning nodig. Lees ook: 10 tips voor de plaatsing van zonnepanelen.

Kan ik ook zwarte panelen bestellen?

Dat kan, de installateur kan u hierover informeren.

Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op.