Laat je apparaten minder verbruiken

Bespaar stroom met je apparaten


vervangen, slim gebruiken, uit zetten

Laat je apparaten minder verbruiken

Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.479 kilowattuur elektriciteit. Heb jij al eens gekeken of jouw verbruik daarboven of daaronder zit? Met een energiedisplay of energiemeter spoor je snel je energieslurpers op.

Gemiddeld gezien zijn dit de grootste stroomverbruikers in een huishouden:

  • Koelkast plus losse vriezer: 450 kWh/jaar (€ 100)
  • Verlichting: 390 kWh/jaar (€ 90)
  • Televisie en stereo met randapparatuur: 350 kWh/jaar (€ 75)
  • Computer met randapparatuur: 310 kWh/jaar (€ 70)
  • Wasdroger: 260 kWh/jaar (€ 60)
  • CV-ketel: 280 kWh/jaar (€ 60)
  • Vaatwasser: 230 kWh/jaar (€ 50)
  • Wasmachine: 130 kWh/jaar (€ 30)

Je kunt al snel veel besparen door je apparaten minder stroom te laten verbruiken.

Vervang oude apparaten

Het loont om te kijken of je oude apparaten moet vervangen door een zuiniger versie met een donkergroen energielabel. Is je koelkast bijvoorbeeld ouder dan 15 jaar, dan verbruikt hij zo veel energie dat het beter is om hem te vervangen. Koop dan een zuinige koelkast met label A. Een koelvriescombinatie met energielabel B gebruikt zo’n 120 kWh per jaar aan stroom, een model met label E gebruikt 230 kWh: bijna 2 keer zoveel. Dat scheelt jaar in, jaar uit 110 kWh per jaar. 

Led is zuiniger dan gloeilampen

Heb jij nog gloeilampen in huis? Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Het is altijd slim oude gloei- en halogeenlampen door ledverlichting te vervangen, ook als de oude lampen het nog goed doen. Door het lage energieverbruik en de lange levensduur ben je met led na een tijdje goedkoper uit.

Gebruik je apparaten slim

Je bespaart ook als je je apparaten slim gebruikt. Was bijvoorbeeld op 30 graden, met een volle trommel en op het eco-programma. Heb je elektrische vloerverwarming in de badkamer? Laat die dan niet de hele dag aanstaan, maar programmeer hem op de spitsuren dat je de badkamer gebruikt. Gebruik de hetelucht functie van je oven in plaats van de elektrische oven. Kook alleen die hoeveelheid water in je waterkoker die je ook echt nodig hebt en laat hem niet te lang doorkoken.

Zet je apparaten echt uit

Als een apparaat met de stekker in het stopcontact zit, verbruikt het nog steeds ietsje stroom. Dat geldt ook voor apparaten die in de stand-by stand staan. Plaats een stand-bykiller tussen een of meerdere apparaten en het stopcontact. Daarmee zet je ze echt uit.