Werk die warmte eruit!

's Ochtends ramen open


overdag alles dicht

Werk die warmte eruit!

Wordt het in jouw huis snel te warm als de temperaturen buiten oplopen? Door slim te luchten werk je de zomerse warmte je huis er weer uit. Dat doe je zo: begin ‘s ochtends vroeg als het nog koel is, met het open zetten van je ramen en deuren. Zet ze lekker tegen elkaar open en vergeet daarbij je zolderraam niet. Zo trekt de warme lucht, als door een schoorsteen, naar boven je huis uit. Als overdag de temperatuur oploopt, sluit je ze weer.

Ventilatieroosters zonzijde overdag dicht

Warme buitenlucht komt ook via ventilatieroosters je huis binnen. Omdat je wel iets moet blijven ventileren kun je het beste alleen de roosters aan de zonzijde overdag sluiten. Zet ze ’s nachts weer allemaal open.

Ventilator in deuropening

Blijft de warmte nachts hangen in je slaapkamer, dan kun je een ventilator aanzetten. Zo werkt hij het best: een ventilator zuigt vanaf de achterkant verse (koele) lucht aan. Zet daarom je raam open en zet de ventilator op de hoogste stand in de deuropening tussen de slaapkamer en de gang. Zorg ervoor dat de ventilator de gang in blaast. Zo duwt hij de warme lucht vanuit je slaapkamer de gang in en trekt hij koele avondlucht je slaapkamer in. En nog een tip: apparaten, zoals oven, televisie, computer produceren veel warmte. Zet deze dus uit zoveel mogelijk uit als je je huis niet onnodig wilt opwarmen.