Veelgestelde vragen

In een nul-op-de-meterwoning, woon je duurzaam. Je wekt zelf de energie op die je nodig hebt voor verwarming, warm water, ventilatie en apparaten. Je verbruikt niet méér energie dan je zelf opwekt. Kenmerk van een dergelijk huis is dat de energie die je gebruikt in balans is met de energie die je zelf opwekt. Die balans bereik je door:

 • je energiegebruik zo laag mogelijk te houden, en
 • je benodigde energie zelf duurzaam op te wekken.

Waarschijnlijk heb je nog wel stroom nodig van je energiebedrijf (vooral in de winter), maar je levert zelf ook stroom aan dat bedrijf (vooral in de zomer). Over een jaar gemeten heb je dus ‘nul op de meter’ staan.

Om het meeste rendement te halen zoeken we vooral een woning met een laag energielabel tussen D en G.

In een nul-op-de-meterwoning worden vaak de volgende maatregelen toegepast:
 • zeer goede isolatie van dak, muren, vloer
 • HR++ glas of triple glas
 • geen of nauwelijks kieren
 • een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning
 • vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken. Dit buizensysteem krijgt warm water (van minder dan 55 graden) van een warmtepomp of zonneboiller
 • Zonnepanelen om stroom op te wekken voor o.a. de warmtepomp en je apparaten
 • Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en wat je verbruikt.

  We gaan met elkaar op reis om nul op de meter te krijgen, dus gaan we samen onderzoeken welke maatregelen in jouw situatie genomen moeten worden.

De financieringsconstructie om de renovatie te bekostigen is maatwerk en moet ontwikkeld worden tijdens de reis. Samen met jou zoeken we naar de beste oplossing. Uitgangspunt is dat je maandelijkse energiekosten niet omhoog gaan. Je zou bijvoorbeeld bepaalde kosten van de renovatie kunnen betalen uit je besparing op de energiekosten. Stel je bespaart maandelijks €80,-. Dan kan dat bedrag gebruikt worden om een eventuele lening af te lossen. Op die manier gaan je maandelijkse energielasten niet omhoog.

 

Saxion Hogeschool Enschede is in samenwerking met de gemeente Apeldoorn bezig aan een onderzoeksproject voor wat er allemaal bij komt kijken als je een woning naar nul op de meter wilt renoveren. Ron Stet is energieadviseur in dit project en begeleidt de woningeigenaar. Hij is tijdens het hele project, dat inclusief de monitoring tot 2022 duurt, het vaste aanspreekpunt.

Dieuwke de Boer is energieregisseur in De Maten en is aanspreekpunt tijdens de zoektocht naar de woningeigenaar voor de woningrenovatie in De Maten.

We willen de reis graag laten zien aan anderen. Online én offline. Dus af en toe een open huis. Berichten in de krant en huis-aan-huis bladen. Maar ook online via diverse sociale media. Je ontvangt hier een maandelijkse vergoeding voor. Hoe we e.e.a. concreet invullen spreken we goed met elkaar af.

We vinden het belangrijk dat we een goed beeld van jullie krijgen. In welke type huis woon je? Hoe is de samenstelling van jullie huishouden, etc. Maak foto’s van de voor- en achterzijde van je woning. Heb je een vrijstaande woning, stuur dan ook foto’s mee van de zijden. We vinden het ook prettig alvast een beeld te hebben van jou en je gezin, zet jezelf dus ook even op de kiek!

In je motivatie omschrijf je waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de nul-op-de-meterrenovatie. Je kunt bijvoorbeeld aan de orde laten komen wat de situatie van je woning is en waarom je naar een betere situatie wilt, waarom je nog geen stappen hebt gezet, wat je al wel hebt gedaan op het gebied van energie en energiebesparing, hoe goed je ben ingevoerd in de materie van maatregelen? Laat daarbij zien, dat je snapt waar je aan begint. Hebben je huisgenoten zin in om naar hun gedrag te kijken en waar blijkt dat uit? Ben je goed in mensen voorlichten en heb je er zin in dat mensen in je woning over de vloer krijgt en hen voorlicht. Kun je inspirerende berichten maken op facebook bijvoorbeeld.

Energieregisseur De Maten

Dieuwke de Boer

Heb jij een koopwoning in De Maten? Of heb je er net een gekocht? En wil je deze verduurzamen vanwege een (te) hoge energierekening of te weinig comfort, maar heb je te weinig tijd, kennis of geld om zelf stappen te zetten? Pak dan nu deze unieke kans. 

Heb je vragen? Dieuwke beantwoordt ze graag! Bel 06-48945998 of stuur een mail.

Wil je van deze unieke kans gebruik maken?

Je kunt je tot 31 oktober aanmelden