We moeten van het gas af, en dat moet snel. Er gaan geluiden op om binnen enkele jaren geen gasgestookte cv-ketel meer te installeren. Waarmee gaan we ons huis dan verwarmen? Er wordt veel gesproken over de warmtepomp als vervanger voor de cv-ketel. Daarom hebben wij uitgezocht hoe het zit met de warmtepomp.

Warmtepomp omgekeerde koelkast

Met een warmtepomp benut je de warmte van de natuur om je woning of het sanitaire water te verwarmen. Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Deze onttrokken warmte kan vervolgens benut worden om het cv-water of het sanitaire water in huis te verwarmen. Het geheel doet denken aan een omgekeerde koelkast.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen te onderscheiden: geothermische (water-water, grond-water) en lucht-water warmtepompen. De werking van al deze warmtepompen berust op dezelfde natuurkundige principes, alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt verschilt per type pomp.

Aardwarmte

Geothermisch

Geothermische systemen bieden het hoogste rendement omdat de temperatuur van aarde of het grondwater op grote diepte altijd constant is, ook in de koude periodes waarbij de behoefte aan verwarming juist het grootst is.

Hybride

Behalve de ‘volbloed’ warmtepompen bestaat er ook nog een hybride. Dat is een combinatie van een warmtepomp met een gasgestookte HR ketel. Hybride warmtepompen zijn voornamelijk geschikt voor bestaande woningen die nog niet supergoed geïsoleerd zijn of die nog niet zijn voorzien van lage-temperatuurverwarming. Doorgaans houdt de elektrische warmtepomp de temperatuur in huis aangenaam. Als het ’s winters heel koud is, kan de gasgestookte cv-ketel bijspringen.
Voor alle warmtepompen geldt, dat ze langzamer verwarmen dan wij gewend zijn van de gasgestookte ketel. Ze zijn vooral geschikt om woningen langdurig op een bepaalde temperatuur te houden en hebben vrij veel tijd nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Je kunt niet zomaar de temperatuur een graadje hoger krijgen.
Dat betekent dat ze eigenlijk alleen bruikbaar zijn in goed geïsoleerde woningen (minstens energielabel B) die een aangepast verwarmingssysteem hebben: vloerverwarming of speciale radiatoren geschikt zijn voor water van een lagere temperatuur.

Onze conclusie

Onze conclusie is in grote lijnen: is je huis niet geïsoleerd, of op sommige plekken nog niet geïsoleerd, ga daar dan eerst mee aan de slag. Is je huis overal redelijk geïsoleerd, dan is een hybride warmtepomp vaak mogelijk. Als je huis goed geïsoleerd is, dan is een volledige warmtepomp een optie die nader onderzoek waard is.

Goede informatie over de warmtepomp vind je ook op hierverwarmt.nl. Daar kun je ook zien wat er precies voor nodig is om er een in je huis te installeren, en testen of je huis al geschikt is. Ook handig om te bekijken, bijvoorbeeld over ventilatie-warmtepomp, is ook de informatie van Milieu Centraal.