1000 Apeldoorners lid van deA

1000 Apeldoorners lid van deA

“Schone, lokale energie voor iedereen in Apeldoorn” 

In de hele wereld worden initiatieven genomen voor een duurzamere aarde. Het bruist in de samenleving van de initiatieven en activiteiten.  Ook in gemeente Apeldoorn sluiten velen zich aan bij die beweging van onderop. Bij energiecoöperatie deA in Apeldoorn melden zich dagelijks nieuwe leden. In december ging de teller over de 1000 heen.

De meeste mensen willen wel iets positiefs

“Duizend leden was iets waar we heel lang alleen van konden dromen”, aldus Michael Boddeke, directeur van deA. Maar ook in Apeldoorn zijn er veel mensen die echt wel iets positiefs willen. We zijn een collectief van burgers, verenigd in een coöperatie. Iedereen in Apeldoorn kan zich aansluiten.” 

Energie kun je zelf iets mee doen

“Wat we willen is schone, lokale energie van en voor iedereen in Apeldoorn. Maar ook dat we zelf zeggenschap hebben over onze energie en niet afhankelijk zijn van oliestaten of Russisch gas. Dat vinden we belangrijk voor de aarde. Maar ook voor de mensen op die aarde. En energie is bij uitstek iets waar je zelf iets aan kunt doen. Je kunt minder gebruiken, je kunt een duurzame bron kiezen. Of je gaat samen energie opwekken. 

Coaches aan huis

deA bestaat elf jaar en wekt inmiddels met meer dan 20 opwekinstallaties lokale energie op. De ledenbeweging helpt Apeldoorners ook met energie besparen. Alleen al in 2023 kwamen coaches van deA al bij meer dan 2000 mensen thuis. Boddeke: “Mensen die waarderen wat we doen vragen we zich ook aan te sluiten. Zo maken we de beweging voor lokale, fossielvrije energie in Apeldoorn sterker.” 

Eigen energie tegen kostprijs

deA heeft volop plannen voor de komende jaren. “Sowieso is het belangrijk dat we zorgen dat iedereen kan aanhaken bij de energietransitie, of je nou veel of weinig geld hebt. En we willen meer energie opwekken en energie opslaan. We willen ook lokale windmolens waar Apeldoornse mensen tegen kostprijs energie van krijgen. Dat ligt niet eenvoudig, maar we denken wel dat dat belangrijk is. We zien ook veel kansen voor buurten, straten en andere collectieven om samen te werken. Om huizen te verduurzamen, energie op te wekken en op te slaan.“ 

deA verwacht dat er nog veel mensen zich aansluiten bij de beweging voor duurzame energie van en voor Apeldoorn. Boddeke: “We denken dat zo’n tien procent van de 60.000 huishoudens wel bereid is zich aan te sluiten bij een energiecoöperatie. Dus we gaan nog even door.” 

Al meer dan 1000 Apeldoorners zijn lid. Doe je ook mee? Sluit je aan!

1099 / 6000

Wat is deA eigenlijk?

  • 1
    Wat is deA?
    • Een lokale, actieve ledenorganisatie.
    • Opgericht door Apeldoorners.

    Wat doen we?

    • Wij helpen bewoners minder energie te verbruiken en hun huis duurzamer te maken.
    • Wij wekken lokaal onze eigen schone energie op.
  • 2
    Doel deA

    Het gebruik van fossiele energie heeft grote gevolgen voor het klimaat, de politiek, onze autonomie en ons welbevinden.

    Wij willen dat het gebruik van fossiele energie stopt en werken zelf aan oplossingen. Samen, lokaal onze eigen schone energie opwekken; mensen verbinden en helpen met verduurzamen, het werkt. En het geeft een positief gevoel. Dat proef je in onze coöperatie.

  • 3
    Bereikt in 2023

    Alleen al in 2023 hebben we 2.552 Apeldoornse huishoudens, waarvan velen in energiearmoede, geholpen met energiebesparende maatregelen. Ze kregen gratis advies van energiecoaches, ledlampen, zuinige koelkasten, gordijnen etc..

    Ook stimuleerden we bewoners van Apeldoornse wijken in buurtaanpakprojecten elkaar te helpen bij verduurzaming. We financierden dit alles met gemeentelijke subsidies en opbrengsten uit onze zonneparken.

    Daarnaast wekten we voor ruim 9500 gezinnen lokaal schone energie op uit onze zonneparken die we financierden met crowdfunding.

  • 4
    Waarom lid worden? 

    Wij hebben steun nodig om voor Apeldoorn een krachtige organisatie te zijn. Met meer leden bereiken we meer.

    • Door jouw financiele bijdrage van minimaal 10 euro per jaar steun je ons en kunnen wij meer doen.
    • Je bent lid van een actieve club. Als je dat wilt, kun je meedenken, meepraten, meebeslissen, vrijwilligerswerk doen.
    • Je kunt gebruik maken van voordelen, zoals informatie krijgen, een warmtecamera of CO2-meter lenen en meer.