je energielabel

Nieuw energielabel van een gecertificeerde energieadviseur


het energielabel is 10 jaar geldig vanaf certificaatdatum

je energielabel

Sinds 1 januari 2021 heb je als huiseigenaar een nieuw energielabel van een gecertificeerde energieadviseur nodig om je huis te verkopen of te verhuren. Het oude, simpeler energielabel is vervallen. 

Wat is een energielabel?

Het energielabel is een document dat met een klasse indeling van A (zuinig) tot G (onzuinig) aangeeft hoe energiezuinig de woning is ten opzichte van soortgelijke woningen. Ook staat erin wat je kunt doen om dit te verbeteren. De regels rond dit verplichte energielabel zijn aangescherpt; hierdoor is de kwaliteit van het energielabel gewaarborgd. Het is verplicht het energielabel in een verkoop- of verhuuradvertentie te tonen.

je energielabel

Energielabel geeft duidelijkheid

Het energielabel kan goed zijn voor de verkoopprijs en de snelheid waarmee de woning wordt verkocht

investeringen voor de toekomst

Goed inzicht in de te verwachten energierekening

Als koper of huurder krijg je door het energielabel goed inzicht in de te verwachten energierekening, wooncomfort en CO2-uitstoot. Ook kun je op basis hiervan een inschatting maken voor de investeringen voor de toekomst als je verder wilt verduurzamen. Als verkoper of verhuurder kan het energielabel goed zijn voor de verkoopprijs en de snelheid waarmee de woning wordt verkocht. Het energielabel wordt namelijk meegenomen in het taxatierapport.

Veelgestelde vragen

 • 1
  Wat staat er op het energielabel ?

  Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig het huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. 

  Je krijgt als koper of huurder goed inzicht in het te verwachten energieverbruik van de woning en de te verwachten energierekening. Ook kun je inschatten hoe je wooncomfort en CO2-uitstoot zal zijn. Daarnaast staan er aanbevelingen in voor verduurzaming. Het nieuwe energielabel is 10 jaar geldig vanaf certificaatdatum.

 • 2
  Hoe gaat de labelbepaling in zijn werk?

  Je maakt een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld een uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Je krijgt zo een nauwkeurig energielabel waarop je mogelijkheden voor verdere verduurzaming kunt baseren.

 • 3
  Waarom een energielabel?

  Als je een woning wilt verkopen of verhuren, ben je als woningeigenaar verplicht een energielabel van de woning beschikbaar te stellen. Sinds 1 januari 2021 is dit energielabel uitgebreid en is het eenvoudige, fraudegevoelige label vervallen. Het is verplicht het energielabel in verkoop- of verhuuradvertentie te tonen. Je ziet dus in één oogopslag of de woning zuinig of onzuinig en wat je kunt doen om de woning (verder) te verduurzamen.

  Het energielabel wordt meegenomen in het taxatierapport, dit kan goed zijn voor de verkoopprijs en de snelheid waarmee de woning wordt verkocht. Immers, hoe duurzamer de woning, hoe minder groot de kans is op grote investeringen in de toekomst en hoe meer deze waard is.

 • 4
  Wat kost een energielabel?

  De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren waaronder woningtype, beschikbare documentatie en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen.

  De indicatieve prijzen voor een energielabel zijn: 

  • Appartement (tot 100m2) indicatie € 275,-
  • Tussenwoning (tot 150m2) indicatie € 300,- 
  • Hoekwoning, 2/1 kap (tot 150m2) indicatie € 325,-
  • Vrijstaande woning vanaf € 375,-

  Ben je lid van deA, dan krijg je 25 euro korting.

Met welke adviseurs werkt deA

Energielabel-Plus
Het nieuwe energielabel vertelt je alles over hoe energiezuinig je huis is, welke energiekosten je kunt verwachten en hoe je kunt verduurzamen. DGL Duurzaam
Qspect
Ben je lid van deA? dan krijg 25 euro korting

Vraag nu je energielabel aan via deA

Het maken van een energielabel kost tussen de 275 en 450 euro voor een woning tot 150m2, daarboven krijg je een offerte op maat. Ben je lid van deA en vraag je het energielabel aan via deA, dan maakt een betrouwbare, lokale, gecertificeerde adviseur je energielabel en krijg je 25 euro korting op de prijs. Wij werken hiervoor samen met Energielabel-plus, DGL duurzaam advies en Qspect.