DGL Duurzaam

Nieuw energielabel geeft veel informatie over je huis


vraag hem nu met 25 euro korting aan

DGL Duurzaam

Als je je huis wilt verkopen of verhuren, heb je sinds 1 januari 2021 een vernieuwd energielabel nodig. Dit vernieuwde energielabel geeft gedetailleerd weer hoe energiezuinig de woning is en wat je kunt doen om (verder) te verduurzamen. Ben je lid van deA, dan kun je dit energielabel met 25 euro korting door de gecertificeerde partnerbedrijven Energielabel Plus of DGL Duurzaam laten opstellen.

Fraudegevoelig

Henri de Groot, eigenaar van DGL Duurzaam: “Het oude energielabel was erg eenvoudig en fraudegevoelig en werd nauwelijks tot niet gehandhaafd. Je kon bij wijze van spreken de foto van de nieuwe cv-ketel van de buurman in je dossier toevoegen en zo een hoger energielabel halen. De overheid scherpte daarom de regels aan; vanaf 1 januari 2021 ben je verplicht een energielabel te laten zien als je je woning wilt verhuren of verkopen. Dit moet een nieuw, veel uitgebreider energielabel zijn dat door een gecertificeerd adviseur is opgesteld. Deze bepaalt aan de hand van een vast protocol hoe energiezuinig de woning is. De overheid wil woningeigenaren ook stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Daarom bevat het bijgevoegde rapport naast deze resultaten een uitgebreid advies over hoe de woning verder verduurzaamd kan worden.”
Henri werkt sinds zijn 16e in de installatiebranche en is sinds kort gecertificeerd om energielabels te maken. “Theorie en praktijk komen zo voor mij samen”, vertelt hij.  

Korting op hypotheek

De meeste aanvragen krijgt Henri rechtstreeks van woningeigenaren. “Vaak vraagt de bank om een energielabel. Hiermee krijgt de woningeigenaar korting op de hypotheek. Uit het energielabel wordt immers duidelijk hoe de woning verduurzaamd kan worden. Gaan ze aan de slag met verduurzamen, dan verdienen ze de kosten door deze korting snel terug. Banken stimuleren verduurzaming omdat hiermee de waarde van woningen in de toekomst verhoogd wordt.”

Op de fiets

“Bij een woningopname komt veel kijken”, vertelt Henri. “Vooraf vraag ik tekeningen en oude facturen van eventuele isolatie op. Woont een klant in Apeldoorn, dan kom ik met mijn rugzak vol meetapparatuur op de fiets voorrijden. Terplekke bekijk ik de isolatie en de installaties. Ik check bijvoorbeeld via de ventilatiegaten de spouwmuurisolatie, de verschillende typen glas, de afmeting van de daken, of dit grenst aan een geïsoleerde zolder, de isolatie onder de vloer, de cv-ketel, boilers de zonnepanelen, etc. Per woning loop je zo’n 350 punten langs. Dit duurt ongeveer 1.5 uur. Thuis voer ik dit vervolgens in een computerprogramma in en krijg ik er drie waarden uit; het verlies van warmte door de schil en de mate van opwarming door de zon, het fossiele energieverbruik en het aandeel hernieuwbare energie. Dit resulteert in een energielabelklasse, B bijvoorbeeld. Daarnaast komt uit de ingevoerde gegevens een advies van gemiddeld 10 bladzijden waar je in detail adviezen voor verduurzaming krijgt. Deze adviezen zijn zeer nauwkeurig De bank moet hier immers de mogelijkheden voor subsidies en hypotheekkorting op kunnen baseren.”

25 euro korting

Het energielabel kost zo tussen de 275 en 375 euro, afhankelijk van de tijdsinvestering. Een woning met verschillende erkertjes en aanbouwtjes kost immers meer tijd om op te nemen dan een rechttoe rechtaan appartement.  Maar dan heb je ook wat in handen waar je mee verder kunt. En daar is het allemaal om begonnen. Als huurder of koper kun je met het energielabel goed inschatten wat je maandelijkse energielasten zullen zijn en voor welke investeringen je in de toekomst waarschijnlijk komt te staan. Als verkoper of verhuurder kan het waardeverhogend werken, omdat het energielabel in het taxatierapport meegenomen wordt. Ook kan het ervoor zorgen dat je je woning sneller verkoopt.

Ben je lid van deA, dan kun je je energielabel met 25 euro korting via deA aanvragen.