Wenum Wiesel

 • Waarom geen waterstof of groen gas?

  De beschikbaarheid van groen gas is naar verwachting ook richting 2050 zeer beperkt voor de gebouwde omgeving.
  Ditzelfde geldt voor waterstof. Wachten op groen gas of waterstof als oplossing voor het verwarmen van woningen is daarom geen optie. 

 • Waarom de warmtepomp?

  Waarom wordt de warmtepomp gezien als de beste optie voor woningen in Wenum-Wiesel?  

  Over warmtenet

  Het verwarmen van woningen kan op verschillende manieren. Bijboorveeld door een warmtenet, maar dat is vanwege de ligging en de grootte van Wenum-Wiesel geen optie.  

  Waterstof en groen gas

  De beschikbaarheid van groen gas is naar verwachting ook richting 2050 zeer beperkt voor de gebouwde omgeving. Ditzelfde geldt voor waterstof. Wachten op groen gas of waterstof als oplossing is daarom geen optie. 

  Kleinschalige warmtenetten

  Het wel mogelijk te kijken naar kleinschalige innovatieve lagetemperatuur warmtenetten, bijvoorbeeld voor een rij of complex.  

  Hout of pellets

  Grootschalig overgaan op verwarmen met hout en pellets zou veel meer vervuiling betekenen. En daarbij heb je meestal nog een aparte oplossing nodig voor het voor leveren van warm water.

  Hybride warmtepomp

  Een hybride warmtepomp is een tussentijdse oplossing waarmee je nu al aardgas bespaart. In de toekomst is een volledig elektrische warmtepomp nodig.

  Doel: warmtepomp

  Einddoel voor de meeste woningen in Wenum-Wiesel is daarom de warmtepomp: een heel zuinige en rendabele manier van verwarmen van een goed geïsoleerd huis. 

 • Wat gebeurt er de komende drie jaar?

  In de komende drie jaar is er voor iedere bewoner van Wenum-Wiesel informatie, hulp en advies beschikbaar. Vanuit gemeente Apeldoorn en vanuit deA.

  Ook gaat deA samen met bewoners van Wenum-Wiesel kijken of er gemeenschappelijke oplossingen of acties er mogelijk zijn. En wat de wensen en ideeen zijn.

  deA organiseert samen met bewoners informatieavonden over onderwerpen die belangrijk zijn voor de de woningen in Wenum-Wiesel.

  Er is een webpagina en er zijn nieuwbrieven om je op de hoogte te houden.

  Lijkt het je leuk hierbij betrokken te zijn? Of wil je laten zien hoe jij het aanpakt? Meld je aan. Dan nemen wij contact met je op.

 • Is een airco een goede oplossing?

  Als je slechts één of twee ruimtes in je woning wilt verwarmen, kan een airco een goede optie zijn in plaats van een warmtepomp. Dit omdat je dan geen grote buitenunit hoeft te plaatsen. Maar je hele huis verwarmen doe je toch beter met een (hybride)warmtepomp. Ten eerste omdat je met een airco in elke ruimte een binnenunit nodig hebt. Ten tweede omdat de aanschafkosten van een airco met meerdere binnenunits al snel hoger zijn dan die van een warmtepomp. Een airco met slechts een of twee binnenunits is wel goedkoper. Qua rendement zijn beide soorten ‘warmtepompen’ overigens vergelijkbaar. 

  Een warmtepomp is kostbaarder in aanschaf. Ook heeft een warmtepomp een binnen- en een buitenunit. Deze buitenunits waren voorheen behoorlijk groot en namen relatief veel ruimte in beslag in de tuin. Nu de vraag naar warmtepompen groter wordt zien we dat door technologische vernieuwing deze buitenunits compacter en esthetisch aantrekkelijker worden ontworpen, om de inpassing in de tuin/buitenruimte te vergemakkelijken. Ook zijn de buitenunits soms te plaatsen op platte daken in plaats van in de achtertuin. 

 • Wanneer stopt het aardgas in Wenum-Wiesel?

  We weten nog niet exact wanneer het leveren van aardgas stopt. Maar hoe eerder je het einddoel weet, hoe meer tijd je hebt om je voor te bereiden en je huis aan te passen.  

  In Wenum Wiesel is het verwarmen met de warmtepomp het einddoel. Dat is belangrijk om te weten met het maken van keuzes in je huis.

  Bijvoorbeeld: het kopen van een inductiekookplaat bij het vervangen van de keuken. Of het kiezen voor vloerverwarming wanneer je je vloer vervangt. 

  Dat is de reden dat gemeente Apeldoorn nu al is gestart met het informeren over het perspectief qua warmtevoorziening in Wenum-Wiesel. Zodat bewoners de tijd hebben om zich voor te bereiden. 

 • Waarom stoppen we in Nederland met aardgas?

  We zitten midden in een warmtetransitie die niet alleen invloed heeft op de manier waarop we onze gebouwen verwarmen en van warm water voorzien, maar op onze hele leefomgeving.  

  Dat we zo’n grote verandering doormaken, heeft te maken met het snel veranderende klimaat en de wens om de aarde leefbaar te houden voor toekomstige generaties. De kosten als gevolg van niets doen, worden steeds hoger. Daarnaast zijn de gasprijzen nog steeds hoog en is de ontwikkeling van de gasprijs onzeker. Steeds meer huishoudens kunnen hun energierekening niet of nauwelijks betalen. Bovendien willen we niet meer afhankelijk zijn van gas uit Rusland en in Groningen en zetten we een punt achter de gaswinning. Dit alles samen maakt dat we onze gebouwen anders gaan verwarmen.  

  We willen dat huizen goed verwarmd blijven, dat mensen weten waar ze aan toe zijn en dat warmte betaalbaar is. 

 • Is het elektriciteitsnet in Wenum-Wiesel klaar voor het elektrisch verwarmen van woningen?

  Als we over gaan naar verwarmen met warmtepompen, vraagt dat meer energie van het elektriciteitsnetwerk. Op dit moment is het elektriciteitsnet in onze regio er nog niet klaar om heel Wenum-Wiesel elektrisch te gaan verwarmen.

  Het netwerk wordt daarom in de komende jaren aangepast. 

  Toch is het slim om niet te wachten met verduurzamen. Als je nu isoleert, scheelt dat direct op de energierekening. Daarmee ben je ook beter voorbereid om over te stappen op duurzame warmte.

  Je woning verwarmen met een hybride warmtepomp is een goede tussenoplossing die altijd mogelijk is. 

 • Wat is het doel?

  In 2050, het liefst eerder, willen we in Nederland energieneutraal zijn. Dat betekent al onze energie duurzaam is.  Daarvoor gaan we: onze energievraag verminderen en: de energiebronnen verduurzamen.  

  Minder energie gebruiken

  Energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken, te importeren of te transporteren. Daarom willen we vooral dat we minder energie gaan gebruiken, door te isoleren en door slimmer met onze energie om te gaan.  

  Nieuwe energiebronnen

  Voor de overgebleven energievraag hebben we duurzame warmtebronnen nodig om onze gebouwen te verwarmen en te koelen. In deze transitie zijn alle duurzame bronnen nodig om warmte te leveren.  
  Denk aan duurzaam opgewekte elektriciteit van wind en zon, restwarmte, warmte uit de lucht, water of ondergrond en duurzame gassen.  

  Alle bronnen nodig

  We hebben al deze bronnen nodig om het aardgas dat we nu gebruiken in de gebouwde omgeving te vervangen. We doen steeds meer elektrisch, zowel gebruik als opwek. Denk aan elektrische auto’s, zonnepanelen en warmtepompen.  

  Electriciteitsnet

  Dat is goed nieuws, maar betekent ook een zwaardere belasting voor het elektriciteitsnet, dat nu op veel plekken in Nederland overbelast raakt. Al deze veranderingen vragen om goede afstemming tussen provincies en netbeheerders omdat het veel investeringen, tijd en een zorgvuldige planning vraagt. We moeten elektriciteitsnetten verzwaren, beter benutten en slimmer gebruiken. De planning voor dat verzwaren is mede afhankelijk van de plannen die gemeenten hebben voor de verduurzaming van hun wijken, dorpen en bedrijventerreinen. Hoe concreter die plannen zijn, hoe beter netbeheerders in afstemming kunnen bepalen welke netten zij het eerst moeten verzwaren.   

 • Ik ben huurder, wat betekenen de plannen voor mij? 

  Woningcorporaties verduurzamen voor 2030 alle woningen. Ook gaan zij aan de slag met het overstappen naar aardgasvrij. Als je huurder bent, hoor je te zijner tijd van je verhuurder hoe je kunt overstappen op duurzame warmte.

  Je kunt ook zelf aan de slag om je energieverbruik te verlagen. Dat scheelt nu alvast op de energierekening.  Vind je het fijn als iemand met je meekijkt? Vraag je energiecoach!

  Die helpt je met tips, adviezen en gratis materialen.

 • Ik ben woningeigenaar, wat betekenen de plannen voor mij?

  Voor veel inwoners van Wenum Wiesel is de elektrische warmtepomp in de toekomst de beste oplossing voor het duurzaam verwarmen van hun woning Als woningeigenaar bent u zelf verantwoordelijk om over te stappen op duurzame warmte. Dit hoeft u niet alleen te doen. Er is gratis hulp en advies beschikbaar zodat u uw woning kunt voorbereiden en zodat u straks kunt overstappen. Ook zijn subsidies en leningen beschikbaar.