Apeldoorn Zonnedak-award 2018: Garagebedrijf Bakker

Apeldoorn Zonnedak-award 2018: Garagebedrijf Bakker

Het garagebedrijf aan de Gazellestraat is ongeveer 100 jaar oud. In 2018 zijn er 171 panelen op het dak gelegd, en daarmee is het dak flink vol. Met de installatie wekt het bedrijf net zoveel energie op als het eigen jaarverbruik aan elektriciteit.
Een adviseur maakt het Renault-garage enthousiast om zelf energie op te gaan wekken op eigen dak. Directeur Ronald Bakker: “In de praktijk bleek echter meer geregeld te moeten dan worden we dachten. Zo moest de bestaande netaansluiting aangepast worden, met een aanzienlijke kostenpost tot gevolg.” Desalniettemin is Bakker trots en enthousiast over zijn zonnestroomsysteem: “Het is een goede investering, anders staat het geld maar op de bank waar ik er niks voor krijg, nu levert het mij iets op”.

Vervolgstappen

Het systeem is in werking sinds mei 2018. Vanaf december 2018 wordt de subsidie SDE+ uitbetaald. Dit komt omdat de aanpassing van de aansluiting zo lang duurde. Voor de komende maanden is het de bedoeling om ook voor bezoekers en passanten zichtbaar te maken dat panelen zijn geplaatst.
Het bedrijf zet ook stappen in energiebesparing. Zo is recent LED-verlichting geplaatst.

Jury

De jury was onder de indruk van het enthousiasme waarmee het bedrijf het dak volledig vol heeft gelegd. Ook is het bedrijf bezig met verdere duurzame maatregelen. Het bedrijf laat zien dat ook in het MKB zonnepanelen zinvol én winstgevend zijn.
 

 

Naar Zonnedak-award>